Sunday, October 28, 2012

tumbang dan menumbangkan...



                                   



raya korban...bummmmm!! tumbangnya lembu untuk disembelih...ramai-ramai pakat menolong...sistematik, terancang, tersusun dari sembelih, melapah dan sampai lar membahagikan daging korban...

itu baru korban lembu, sangat lar bersepakat...muafakat tumbangkan benda-benda lain?


ada!! bab2 menumbangkan menjahanamkan harta awam...mungkin kualiti kerja kontraktor AES tak bagus sampai tumbang, itu kalau nak bersangka baik..tapi tengok cara macam kena langgar atau lebih kepada 'vandalism'...ello, ada akaii ka?
bukan tujuan mengatakan kaedah sistem AES ni bagus sangat-sangat tapi amat memalukan ialah cara kita meluahkan ketidakpuasan hati terhadap AES?? cuba lar tengok ke arah tujuan yang positif, tetap ada kebaikannya..tapi masih tak puas hati jugak?? apakah semangat pakat tolong  menolong, sistematik, terancang dan tersusun macam korban lembu tadi digunapakai menjahanamkan harta awam?

budaya trend terkini orang2 malaysia?
tak puas hati pakat ramai-ramai jahanamkan?
ramai-ramai keluar kejalanan jadi bengis?





taman kaya di ipoh....kes sempoi jer sebenarnya, cuma nak buat gated community tapi disebabkan budaya trend terkini dah diterima ramai..macam biasa pakat ramai-ramai jadi bengis turun ke jalan menumbangkan arahan majlis bandaraya ipoh.
macam samseng? woitt, mana belajar benda-benda macam ni?? tak percaya? tanya cikgu simon thong..  tapi bila tengok nama-nama dan latar belakang majoriti  penduduk, kita tidak hairan kenapa style turun kejalanan dengan bengis-bengis ni jadi biasa...  nak cerita lelebih dikata nanti aku rasis tegar!!




naik tapi ditumbangkan? pon ada...februari 2008 diaorang nak tulisan nama jalan  jawi   turut disertakan dengan tulisan  cina dan india..last2 bukan share ..yang jawi terus hilang, yang india dah lama pochieeee....tak percaya? tengok nama-nama jalan di penang..









naik tapi tak ditumbangkan....6 bulan lepas pru12, papan tanda nama jalan terus di tukar...nama-nama jalan kat penang dinaikkan bahasa cina tapi ada tak protes jalanan yang agressive untuk suruh diturunkan?...gerakan ngan mca pon tak bising...ermm, mana geng-geng kaki turun kejalanan bengis-bengis macam kat taman kaya tadi?  
                                                        
                 
hakikat sebenar yang nak ditumbangkan bukan BN...'conditioning' yang dilakukan sejak sekian lama nampak macam BN tapi sebenarnya lebih kepada bangsa...umno dibelasah cukup-cukup, mca dan mic atau lain2 parti komponen tidak  'mereka' halakan senapang gajah tersebut...arus media, ceramah etc disusun membantai umno...sampaikan kita sendiri terbiasa dengan lelucon membahasakan umnongok, umnopig etc...terus disusuli usaha dendam kesumat tumbang menumbangkan sesama kita umno, pas dan melayu pkr.



muafakat yang ada di sinergikan tapi untuk kemusnahan sesama kita..pantang jika ada antara kita yang tumbang umpama tumbangnya lembu tidak sabar-sabar untuk disembelih beramai-ramai...cuma takut tersedarnya hanya selepas disembelih bahawa rupanya bertuankan yang sama!! 



 

                                                       
                                                      
apakah kita umpama papantanda senget menanti rebah? tidak termasuk dalam trend terkini yang mana tiada muka-muka bengis yang sanggup kejalananan menaikkan papan tanda kita yang senget ini?......atau sedar dengan tidak apakah kita sendiri sebenarnya yang  beria-ria mahu menumbangkan papantanda kita yang nazak ini?


Thursday, October 25, 2012

salam aidil adha...menggamit kenangan wukuf di arafah



bas yang membawa aku dan isteri ke arafah bergerak perlahan kerana keadaan jalan yang amat sesak....manakan tidak, berjuta umat turut bersama-sama untuk menghadirkan diri di sana...untuk berwukuf di arafah bagi menunaikan salah satu rukun wajib haji.

merata-rata, di sana sini kedengaran umat manusia bertalbiah..

serba putih...sana sini manusia kesemuanya berkain ihram kelihatan sibuk bersimpang siur melintasi khemah-khemah yang disediakan.

penggunaan tandas yang kadangkala memerlukan sedikit kesabaran terutamanya semasa 'peak hours'..maklumlah terpaksa beratur disebabkan ramainya jemaah yang ada.

' maaf aji, saya ni 'three in one'  maklum jemaah yang berada didepan ku kepada ku sewaktu gilirannya..ahaa, sekurang-kurangnya 10 ke 20 minit tu (three in one - buang air kecil, air besar dan mandi sekali gus)...ha ha ha.

kesemuanya tertunggu-tunggu masuknya waktu wukuf yakni tergelincirnya matahari 9 zulhijjah...khutbah di arafah.

subuh di mudzalifah..


kemuncak waktu wukuf di sebelah petangnya aku dan isteri mengambil tempat redup antara celah-celah khemah di bawah pohon..berdua, bersama-sama membuat amalan ibadah serta berdoa kerana ianya waktu paling afdal beribadah...

arafah, bermulanya ibadah haji sebelum aku dan isteri ke mudzalifah dan seterusnya mina.



hujan sewaktu di mina...


ianya terasa seperti masih baru...masih segar dalam ingatan...akan tetap menggamit kenangan setiap kali musim haji tiba.

sebentar lagi akan masuk waktu wukuf di arafah bagi tahun 1433 hijrah.

waktu kemuncak haji...

'perjalanan sekali seumur hidup' yang amat bermakna...

salam aidil adha buat semua.





Tuesday, October 23, 2012

kaduk tak kan naik junjung...kalau otak kita semua camni


perdengarkan cetusan pemikiran ustaz fathul bari...bila melibatkan kepentingan agama, parti tolak tepi...

umat islam tidak kira dari cabang parti manapun, kita bersatu hati...

bila ini terjadi, nescaya takkan 'diaorang' berani !


video



Monday, October 22, 2012

bila kaduk naik junjung...














memang kita sudah lama megetahui dap lantang menyuarakan tentangannya  akan sebarang  usaha menjadikan malaysia sebuah  negara islam berlandaskan undang-undang hudud...demi dap, pas akan tetap dengan alasannya...



mca juga menyatakan pendirian yang sama semasa perhimpunan agung mca oktober baru-baru ini walau ditujukan kepada pas tetapi adakah ianya secara halus juga menempelak orang-orang islam di malaysia? serampang dua mata?

demi mca, umno akan tetap dengan alasannya....



ustaz nasha pula baru-baru ini mendakwa adanya satu majlis kesyukuran selepas pilihanraya negeri di sarawak tahun lalu menganjurkan doa supaya "Malaysia menjadi negara Kristian".

apakah 'mereka' sekarang berani menidakkan ugama rasmi yang termaktub dalam perlembagaan yang ada?



terkini lagu "harapan bangsa" nyanyian jacyln victor, cuba fahami lirik lagu tersebut...ianya dirakam tahun 2007 tetapi agak pelik setelah hampir 5 tahun baru dikesan atau cuma sekarang baru didengarkan terang-terangan? persoalannya kenapa makin berani sekarang?


tunggu dan lihat, pasti akan ada dari semasa ke semasa  kontroversi sebegini lagi...dan lagi..dan lagi..dan lagi....

apakah kaduk baru bermula atau sememangnya  sudah  naik junjung?

dan kita masih belum celik-celik lagi?

polis dan pestol-pestolan...


Baru-baru ini pada Oct 2012 , seorang anggota polis berpangkat Lans Koperal cedera akibat dirempuh sebuah kereta Toyota Camry yang disamun bagi mengelak sekatan polis di Batu 10, Lebuh Raya Cheras-Kajang . Dalam kejadian pada pukul 4.45 pagi, Lans Koperal Rozaili Hamid, 28, cedera di kepala, dahi, bahu dan rusuk kiri.

Nak dibedil kang dikatanya 'trigger happy'...

Ada beberapa kes sebegini misalannya Apr 2011 di Seremban seorang polis wanita cedera setelah dirempuh kereta pengedar dadah di Taman bukit Maspada jam kira-kira 10 malam.

Pada  Jan 2011, seorang lelaki ditahan selepas kereta jenis Proton Pesona yang dipandunya merempuh sekatan jalan raya hingga menyebabkan seorang anggota polis berpangkat lans koperal parah dalam kejadian di Jalan Paya Terubong, Penang. Kejadian pukul 12.30 malam itu menyebabkan anggota infantri Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta, Perak, Amirrul Fitri Norrizat, 25, cedera parah di paha kanan selepas tersepit di antara dua buah kenderaan pacuan empat roda milik polis yang dirempuh.

' Tu lar, cari makan malam-malam buta sebab tu di langgar !! '

' Malangnya itu tanggapan masyarakat...apakah semua kami macam itu...segelintir mungkin ada, tapi majoriti kami kerja untuk cari rezeki dengan cara halal dan jujur..menjalankan tugas kami '

' Sampai dilanggar...kenapa tidak bertindak awal? Acu pistol ke atau tembakan amaran ke atau tembak tayar ke? '

' Malam bang, tak nampak.....takut kang kalau ditembak, tengok-tengok terkena budak umur 14 tahun macam kat Shah Alam dulu....kita orang jugak yang susah nanti '..

' Kalau gitu acu jer pistol acah-acah .....tak boleh? '

'Tempat awam..berdepan dengan orang awam...polis kalau acah-acah macam tu kesalahan besar bang...mana boleh bang? Kena hentam kiri kanan nanti isu polis ngan KDN dipolitikkan dek orang bang '
 
' Sapa kata acu pistol salah besar? ..mamat kat bawah ni sampai lar ni takde tindakan mende pon??? '





Sunday, October 21, 2012

sunday blues untuk aku...

akibat hubungan cd secara rambang...pc dan hard disk ku dimamah virus...habis file aku sementara cuba menyelamatkan seberapa banyak yg buleh.

sebab kedekut nak sewa  server, aku simpan la file yg ada ni sikit2 kat mana2 yg buleh sementara ni..

antara byk2 yg hilang, file gitar  home recording aku...now ni tinggal 4 ni jer..grrrrrrr
so parking kat sini sementara jap...

sunday blues untk aku.....aharkk!!


video
minor blues improvisation...


video
funky blues...


video
my cover version of europa...


video
meng'akustik'kan bpr...

tahniah zulfahmi!!

tahniah!! akhirnya berjaya juga naik ke podium kelas moto 3 world championship..walau pun tempat ke 2 tetapi fuhhhhhh, fairing to fairing dengan folger one two  ingatkan dah leh menang..last-last cortese mencilok untuk memotong zulfahmi dilaluan terakhir...apapun tahniah buat zulfahmi!!

manis sebab dapat podium finish yg pertama buat dirinya di tempat sendiri, sepang...

dan lebih manis sempena hadiah ulang tahunnya yg ke 21 pada 20 oct semalam !!






video

Wednesday, October 17, 2012

ehhh...moro pulak yang tolong kita?


hahh?? bangsamoro pulak tolong malaysia in 'peace deal'??...yang aku tau malaysia tolong bangsamoro in 'peace deal'....bumiputra berjuang nak kawasan autonomi dari kerajaan malaysia??..arghhh, new government since 2013?

ehhhh....surat khabar bila ni??

8 march 2015???

biar betolllllll !!

aduhhhhhh, sesak dada baca news ni...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

' bang, bangun......abang tertidur senja kat sofa nie...tak elok tido senja bang ........'

'hah???.....mimpi rupanya?? fuhhhhhhhhh............



Thursday, October 11, 2012

dia buat lagi..amaran jer kau bagi..dia buat lagi..amaran jer kau bagi..dia buat lagi...amaran jer kau bagi...



video



bukan semata2 nak promote insiden yang jadi dalam klip ni, sebab dah banyak yang post dalam internet...

cuba tengok serta renungkan dalam2 apa sebenarnya mesej disebalik insiden ni.....

pernah ke benda2 mcm ni jadi tahun 70an? 80an? or 90an?

kenapa tak penah diaorang buat benda2 mcm ni tahun 70an? 80an? or 90an?

tahun 60an tu dulu diaorang ada buat...pastu diaorang serik kejap.

now ni....dia buat lagiiiiiiiiiiiii......

tapi kenapa sekarang ni diaorang sampai begitu kurang ajar?????

bukan aku  nak defend umno traitor ke or aku nak menidakkan isu perlembagaan raja2 ni ujud.

cuma pada aku perbuatan pompuan cina ni namanya bangang melantun2...

tapi korang tgk lar..punya la banyak puak2 yg akan menyokong dan melindungi dia...silap2 siap dengan lawyer free lagi nanti..korang tgk lar.

cuba korang gi pakai baju tulis ayat2 provokatif  ' DAP perosak china malaysia ' atau ' DAP penentang  islam no 1' , pastu korang pegi la belegar2 kat wisma  DAP kat georgetown penang....gi tayang2  lar kat orang2 cina situ...bila diaorang tanya dengan marah2, kau jawab lar 'karpal kata langkah mayat dia dulu!'

OR

korang pakai baju tulis ayat2 provokatif  ' MCA parti  talam dua muka ' atau ' MCA ajar cina malaysia  free sex macam soi lek' , pastu korang pegi la belegar2 kat wisma  MCA jalan ampang....gi sesajer tayang2  kat orang2 cina situ...bila diaorang tanya dengan marah2, kau jawab lar 'presiden lu kantoi mahh !'

OR

korang pakai baju tulis ayat2 provokatif  ' PKR agen yahudi ' atau 'cina & India PKR cuma sondolan anwar', pastu korang pegi la belegar2 kat wisma  PKR merchant square pj....sajer tayang2  kat orang2 cina ngan india kat situ....bila diaorang tanya dengan marah2, kau jawab lar 'aiyoo.. itu nalla pon kata itu macam !'

korang nak? buat?

ada akaiii kaa?? nak meluahkan sesuatu mesti ada cara...perbezaan pendapat mesti ada adab....bertempat lar sikit.

nasib lar pompuan cina dalam klip tu tak kena jentik,  jentik sikit jer korang tgk lar reaksi kaum diaorang...heboh semalaysia!!

tapi kalau masa tu ditakdirkan dia kena pelupoh sampai mati oleh org2 yg terlampau marah..amacam????? boleh imagine apa jadi?????

tak semua orang yang mampu menahan perasaan....tahap kesabaran tak sama....pompuan cina ni amat bernasib baik sebab dia tak diketemukan dengan orang yang terlalu kurang tahap kesabarannya....

tapi sejak 2008, kenapa kaum2 lain di malaysia dah jadi macam ni?

tapi dia akan buat lagi..lagi..lagi....dan lagi...korang tengok lar nanti.

sesajer menguji tahap kesabaran?

jangan bermain dengan api.....

kepada menteri amaran kegemaran aku no 1....cepat2 lar kosongkan opis tu...ko tu dah lama FAIL !!

Tuesday, October 9, 2012

if korang jadi pm dalam 5 minit...





agak2 kalau korang jadi perdana menteri cuma dalam 5 minit, pastu cuma satu phone call jer yang korang buleh buat...agak2 sapa yang korang nak call?

pulak tu, ramai orang dok tetunggu-tunggu nak dengar saper yang korang call?





...kalau aku?

'ello, ni  menteri dalam negeri ke?'
'you re FIRED...!!'

Sunday, October 7, 2012

kita dan arab spring...

Arab Spring atau Revolusi Arab dimulai awal 2011. Pergolakan berawal dari Tunisia meluas ke Mesir, Libya, Tunisia serta Yaman  turut membawa bahang melanda dunia Islam yang lain. Setelah beberapa pemimpin dijatuhkan, apakah terdapat impak perubahan tujuan atau kejayaan yang diinginkan? 

Benarkah Arab Spring adalah zaman kebangkitan Islam? Adakah Arab Spring ini benar-benar gerakan rakyat yang mahukan perubahan menentang kezaliman? Apakah Arab Spring ini hanya satu gerakan yang hanya pertukaran tangan menggantikan kerajaan dari kelompok politik ke satu kelompok politik yang lain? Atau kemungkinan Arab Spring ini sememangnya satu agenda besar yang didalangi musuh-musuh Islam melalui perancangan yang amat teliti melalui kesan domino menjatuh dan melemahkan satu persatu secara halus akan  negara-negara Islam dan lebih manis bagi mereka ialah kaedahnya melalui ‘pembantaian’ sesama kita?

Apakah Iraq sekarang aman damai dan lebih baik dari Iraq semasa pemerintahan Sadam dahulu? Cuba lihat apakah Parti Ikhwanul Muslimin dan Parti An Nur yang mencanangkan kebangkitan Islam di Mesir sekarang berbeza agendanya dengan zaman pemerintahan Hosni Mubarak? NTC di Libya pula apakah mereka benar-benar berkuasa setelah jatuhnya Ghaddafi? Parti Ennahdah di Tunisia setelah jatuhnya Ben Ali benar-benar pendukung reformasi Islam atau hanya meniru model pemerintahan Turki? Manakala Yaman pula masih berpanjangan perang proksi walaupun selepas pengunduran kuasa oleh Ali Abdullah Saleh.

Yang paling jelas kini adalah pembunuhan rakyat Syria oleh Bashar Al Assad melalui konflik puak Syiah dan Sunni. Menambah kekalutan ialah dengan kemasukan Hezbollah dari Palestin, Revolutionary Guards Iran (RG), Checnians, para penjihad Salafi, Wahabi dan Sunni! Terkini adalah Turki dan Syria saling tembak menembak di sempadan masing-masing. Apakah ianya akan menjadi medan pertempuran bersenjata antara mahzab sesama Islam sendiri atau lebih layak saya katakan sebagai  medan ‘pembantaian’ sesama kita. Ia dapat dilihat seakan-akan puak Syiah yang diwakili Kerajaan Assad, Iran (RG), Hezbollah, Iraq dan mungkin puak Kurdis (menyokong Assad) akan berlaga dengan puak Sunni yang diwakili Wahabi, Salafi, Checnians dan pejuang bebas sukarelawan Sunni.
Pasti ‘tangan-tangan hitam’ akan tersenyum lebar.

Arus pemikiran generasi muda dan ditambah ledakan teknologi maklumat amat membantu melebarkan pengaruh Arab Spring bukan hanya di dunia Arab malah  turut digapai dimana-mana dunia Islam. Apa saja sumber yang ada akan mereka kongsikan bersama dengan cara yang cepat serta amat berkesan dalam menjadikan ianya inspirasi perjuangan. Malaysia juga tidak terkecuali. Ianya boleh dilihat melalui tempias yang diterima menjadikan sesetengah  kita begitu taksub dengan fenomena Arab Spring.

Persoalannya apakah sebenarnya tujuan dan hasrat fenomena Arab Spring? Rakyat digerakkan untuk turun beramai-ramai dijalanan menentang pemerintah. Adakah ianya satu perjuangan yang ikhlas memartabatkan agama atau ada tipu helah disebaliknya?

Dikhabarkan akan ada satu lagi perhimpunan jalanan besar-besaran pada 3 November 2012 akan datang yang digerakkan oleh Pakatan Rakyat.
Perhatikan, apakah ada antara kita yang akan turut mengandaikan bahawa perhimpunan 3 November 2012 itu nanti adalah umpama, sebahagian atau sememangnya sama seperti Arab Spring?