Thursday, March 31, 2011

seeing is NOT believing


some of amazing photos...seeing is NOT believing



how square is square?

impossible staircase..

a red indian or an eskimo?

aim the legs !

seeing is believing

some of amazing photos...seeing is believing








Wednesday, March 30, 2011

smoking gun - robert cray

an awesome blues guitar player....robert cray,

strong persuader album, released in 1986.

....at 1:40, he snapped a string !


video

Tuesday, March 29, 2011

...truly hardcore rockers?

just watch the gig !....ha ! ha !

video

Monday, March 28, 2011

otai session part 2 - mok'cik

terjumpa satu clip, mok'cik otai....

video

Sunday, March 27, 2011

otai session part 1 - pok'cik

kekadang tgn tu gatal gak..bila dah tgk, mesti pegang...tak dapat lama, kejap pon jadi lar.

as you can see in this 'otai blues session'......



video

Saturday, March 26, 2011

one hit wonder - beradu suratan

it was 1994...where were you?

"..and so, you just ran ? "
"..yeah ! "

video


Thursday, March 24, 2011

bersangka baik..


ada kalanya pertolongan itu membebankan kita...buktinya?


video

Wednesday, March 23, 2011

aku bagaikan burung..

... preferred her acoustic version, i guess much better than original version.

maestro..run it !

                                                 acoustic version
                                                                                                                                           
video


original version

video

Tuesday, March 22, 2011

gi sekolah dedulu..gi sekolah sekarang..

dah 6.15 pagi....aku tgk anak2 aku agak payah nak bangun utk ke sekolah, agak liat...siap tarik2 muka masam lagi....masing2 tak nak masuk bilik air...masih ngantuk lagi......dgn muka cengeng, kemudiannya baru lar sorang2 gi bilik air....gaya lesu.....................

------------------------------------------------------------------------------------------------------------




"  masih gelap..masih terlalu pagi....bersiap2 awal nak ke sekolah.. begitu bersemangat nak ke sekolah tu tak lar jugak, cuma terpaksa sbb kalau lambat mmg tak sempat sampai..taknak berebut2 ngan taim org pergi kerja ...biasa mak cuma buatkan teh o secawan sbb pagi mmg aku tak makan apa2 pon, bukan apa takut sakit perut dlm bas..payah gak sbb perjalanan pun agak jauh.

dlm gelap2 tu bergegas jln kaki ke bus stop, ada lar dlm 15 minit dari rumah...sebelum pukul 6 pagi aku mesti terpacak kat bus stop..destinasi dituju, puduraya..laluannya dari  jalan ipoh, masuk chow kit, lalu kat pertama kompleks, pastu jln cambell, masuk jln ampang (dulu malacca street),then baru lar sampai penghujung perjalanan stesen puduraya..ambik 45 minit untk sampai kalau ambil bas sebelum pukul 6 pagi..alarr bas merah namanya bas selangor (tinggal sejarah jer now ni).

biasanya dah dpt agak muka2 makcik, pakcik, nyonya, kakak atau budak sekolah yg lain dlm bas tu sbb timing kitaorang biasanya sama..satu lagi, cari tempat duduk pon lebih kurang sama setiap ari..sbb masing2 tau tempat duduk feveret memasing haha!

dlm 6.45 pagi aku selalunya sampai puduraya..then dlm gelap pagi2 buta tu jln kaki melintas foch avenue (nama sekarang tak tau lar ahak!), menyusuri jln sultan..lalu depan panggung rex (dah tutup pon), cilok kat jln davidson, naik tangga taman tuanku abd rahman (pagi2 leh tgk org senam taici) , then lalu depan changkat pavillion ( dah takder dah )..bila nampak stadium merdeka baru lar lega sbb dekat nak sampai sekolah. biasa sampai kul 7.15 pagi..yups, sampai pon dah dalam masa2 kecederaan..last2 minit.

rutin harian..setiap pagi..bagi aku...dulu. "
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

.........dah 7 pagi, anak2 aku mcm biasa dah ready tunggu bas..tunggu cuma depan pagar rumah..bas ambik pon depan pagar rumah.. dlm 5 min jer sampai lar sekolah.

rutin harian..setiap pagi..bagi anak2 aku...sekarang.

Sunday, March 20, 2011

a matter of trust

it was summer 1986, was attending summer class to make up the grades, darn ! ....shown new yorkers in summer mood....my 80's, ohh ..packed with memories.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

" 1st two chords re open fifth"
" 2nd two chords re open fifth "
" keep the same chords "

" ok girls... "

" we have an eleventh button? eherkk "



video

Saturday, March 19, 2011

grapevine

recently went up north at Thailand border, met a friend of mine...took me by suprise (as john fogerty said..ha ha!), didnt know that he is involved in grapes farming...variety of grapes, with breathtaking location...just amazing!


video

Tuesday, March 15, 2011

selalu tebabas bangun tido?


biasa tak? alarm dah bunyik tapi konon nak golek2 lagi 5 minit jer lagi, last2 tebabas....tapi tebabas tido ni tgk kes gak larr...kalau kene kes macam mamat lam bideo ni, amacam? jgn di ingat mamat ni hanya melukut di tepi gantang....hebat woo peranan dia.

video



Saturday, March 12, 2011

our tiring earth

recent tsunami in japan...a volatile world?

maybe the earth is gettin' older...
maybe the earth is gettin' tired...

tired of our own antiques.

video

Friday, March 11, 2011

just a small world..just a tiny living soul

ever heard that phrase before?

in actual fact, we re just a tiny living soul in a very very small world....yet still killing each other, hating each other , hurting each other etc.

we aint that big. got some truth to it......but ever imagine how small is small ?

then try this ;



video

Thursday, March 10, 2011

mungkinkah


kindda strange, songs do remind me of people and places of the time when the song was a hit...songs that brought me back to my early childhood, teenager days etc....songs always remind me of something.

some might still remember her....emilia contessa, gifted with superb vocal...and one of my favourite song.



video

Monday, March 7, 2011

my dearest...

what lies in the future?
will i be pretty? will i be rich?
will there be rainbows day after day?
be what and who you are,
always humble and grateful,
remember Allah Almighty, always...

video

Sunday, March 6, 2011

Saturday, March 5, 2011

kita atau mereka?

.....apakah kita lebih hebat dari mereka-mereka terdahulu?

video

Friday, March 4, 2011

cari makan

sesetengah, cuma sepelaung...
sesetengah, hanya sebatang rokok...
sesetengah, sepenanak nasi...
sesetengah, errmmmm bukan hanya sepenanak nasik...tapi dah leh siap masak lauk pauk sekali.

semua tu andaian aku tempoh masa perjalan org nak gi kerja..cari makan.

walau sepelaung, sebatang rokok or sepenanak nasi....jika ditakdirkan kita ni lewat, akan  tetap lewat..cuba bayangkan dengan keadaan kita tergesa-gesa, berlari lari anak, cilok mencilok , kecoh kecoh, siap masam masam muka, tekan tekan minyak nak laju.....tension tak nak kantoi lambat sampai, tetiba terpandang signage ni....

grrrrrr..terbaka jer ati kan? kan? kan? 

Wednesday, March 2, 2011

bahasa jiwa bangsa 1

aku siang2 akui yg aku ni fail tang bahasa...menulis masa mem'blog' pon hentam keromo ikut suka jer...takpa, sebab bm masa amik spm pon cuma p7 jer, so kira lesen besar gak lar kalau kucar kacir masa menulis ni hehe........sebagai mukadimah (achewahh ! ) ;

bukan salah dewan bahasa pustaka,
bukan cikgu bm aku dulu yang membawa malapetaka,
cuma ada masa, ada ketika,
kdg2 aku merasa konpius menulis cara beretika.

---------------------------------------------------------------------------------------------

dulu2 masa belajar aku penah guna 'e' tanda.. antara perang dan perang (bunyi dibaca dgn e tanda ) atau berang dan berang (bunyi dibaca dgn e tanda ) tak la konfius....pastu DBP tak bagi pakai e tanda ni...fening kjap.

ayer, chantek, kacha ejaan dulu2 ...pastu ejaannya air, cantik, kaca etc....ada reason kot yg buat DBP tukar...fening lagi.

tu ok lagi lar, but bila zaman handphone menyerang.....lagi best....'gi dak gi, wat per tu,  kat ner ni '...kdg2 tu aku dpt sms bermula dgn 'ass'kum' (sigh !) ... perghhh lagi fening...DBP tak leh buat aper pon tang ni sbb penulisan yg tak rasmi.

tu tang bahasa melayu, tang translation lagi lar aku fail....pernah terbaca kat satu artikel ;

' ianya menggunakan teknologi terkini dengan penggunaan aci sesondol berkembar '

hmm......aci sesondol tu rupanya camshaft....aci oleng plak  makna untuk  crankshaft...fening fening...imagine cuba gi kedai spare part pas tu tanya ' ada jual aci oleng untuk wira tak?' hehe

gaya lenggok bahasa yang hebat ni tidak mengira latarbelakang...sebab penah aku tanya sorang pekerja indon kat site pasal kad gaji, dia jawab ' lumayan, satu keberhasilan yang tertunda' ..wowww hebat !

try some ;

sekuci mesin jahit...lam english entah hapa ke namanya.
gostan...hehe
kayu rol...ermm
bal lampu...sshh
pinjam raber..oitt
pinggan ayan..ahaa

pesal aku menulis pasal bahasa ni ? .....semuanya sebab pagi tadi, suruh staff aku draftkan surat teknikal tapi dalam bahasa...staff ni pompuan....tapi dia tanya kat aku dgn niat jujur ;

" boss, translate 'manhole'  dalam bahasa apa yer? "



Tuesday, March 1, 2011

boys will be boys

haah, umur2 camni pon masih main mainan...cam budak2 kan?...mmg pon aku minat mainan sampai la ni.

recently during the cny holiday , entah cemana my 'slow stick' went into a nosedive... the motor and prop were kaput...broken wing and make do with heavy duct tape.




then weekend baru ni, sesajer nak buang karan so i decided to do my own model based on the slow stick set up..... rod tayar dari hanger baju, frame body pakai kayu 'bidding' dpt kat hardware..wing, rudder and aileron guna soft board yg lebih2 kat opis.

wing aku kasi belang2 sikit pas tu boh sticker gamba rimau.


motor and prop dah pasang....servo and transmitter lom laie...entah leh terobang ketidak  lom tau laie.. buek maso ni eden gantung yo dulu..sonang2 sok ujung minggu ni sambung plak.