Saturday, May 28, 2011

otai session - part 3

yezz ari ni cuti!!... ari ni baru lar dapat menerai les paul yg aku  beli tu ari...'improvise funky blues in C'...hah!! belasah jer, namanya pon menerai...

video

Saturday, May 21, 2011

phnom penh - my unexpected purchase !

...was roaming the city, somehow i spotted a used 'les paul custom' at a guitar outlet... the original owner was a european tourist....really in good condition...

managed to copy the serial numbers and back in hotel run it tru the net...year made 2005 and produced in nashville...ahaa, a genuine gibson !

on the next day, revisit the guitar outlet ...and  i should have not let my hand on it...tested it and got hooked with it, end up me with USD250 poorer haha!.


phnom penh - his ride

was in phnom penh and it seems lexus can be seen everywhere...but this guy need
no lexus or truck to haul his merchandise, a motorcycle will do !

Sunday, May 15, 2011

coral castle - ed leedskalnin

...Edward Leedskalnin was jilted by his 16-year-old fiancĂ©e, he spent over 28 years building the Coral Castle in Florida, refusing to allow anyone to view him while he worked. A few teenagers claimed to have witnessed his work, reporting that he had caused the blocks of coral to move like lightweight balloons...

 Leedskalnin never told anyone who asked him how he made the castle. He would simply answer "It's not difficult if you know how."

Some believed that the  5'1" man who died in 1951 knew the secrets of the ancient builders. He built coral castle by quarrying, shaping and placing 10 to 30 ton blocks of limestone all alone. He never had a day of college but he somehow knew the secret of atoms, creation, magnetism, vortexes (basis of hurricanes, tornados) and levitation. In wrong hands, this knowledge would be a total destruction.

When asked why he had built the castle, Leedskalnin would vaguely answer it was for his "Sweet Sixteen."


video

Saturday, May 14, 2011

my top 7 guitarists - magnificent 7

my all time favourite guitarists...

video




Thursday, May 12, 2011

sara

 october 1985, it was fall season... in spring valley, ny....

video

Wednesday, May 11, 2011

menjerut ingatan dan mencari kenangan...

masa buat pc maintenance...buang fail ngan software yang tak guna, so bukak lar semua fail2 sebelum delete...ada satu fail gambar anak2 ngan sesedara awal tahun masa tu buat family gathering kat rumah.

aku senyum sorang2 tgk...

tup tup masa berlalu... tu baru few months...agaknya kalau diaorang tengok semula 10 tahun akan datang , masing2 akan tersenyum...sbb masa tu untuk diaorang, zaman kanak2 telah berlalu...dan masa tu apa ya agaknya hala tuju mereka dgn kehidupan masing2 ?

sememangnya gambar mengukir beribu perkataan...




video

Monday, May 9, 2011

happy birthday ibu

semalam hari ibu, ari ni hari jadi ibu...
' selamat hari jadi ya bu '
- dari babah dan anak-anak.


la tahzan - part 2

semalam, melawat jiran..suaminya kena 'stroke' seminggu yang lalu dan baru keluar dari hospital sebelah petangnya.

kini, sebelah kirinya lumpuh, tutur katanya kurang jelas...sesekali matanya terlelap semasa berbual.

seminggu yang lalu....dia orangnya tegap, aktif, kerja pun byk melibatkan aktiviti luar berkaitan kem latihan bina semangat..rajin ke surau, malah dia adalah setiausaha surau di tempat ku...umur? cuma 4 tahun tua dari ku.

teringat dua minggu yg lalu terserempak masa dia nak ke klinik, sempat berbual...katanya badan rasa tak sedap, cuma datang nak ambil ubat...sempat dia memberitahu ku masa tu 'surau kita tiap2 jumaat, lepas magrib dah ada org ngajar..datang lah ya '...mcm biasa dia  tak pernah jemu atau lupa mengajak aku ke surau...walaupun dia tahu aku bukan lah selalu ke surau, ke surau pon mcm tenggelam timbul... alasan? sebab kerja atau balik lewat....dan  itulah kali terakhir aku melihat dia dalam keadaan sihat.

setelah isteri dan org2 perempuan beredar dari biliknya...cuma tinggal aku dan dia, suasana jadi hening...

' i can't feel my left hand...my left leg' tuturnya lemah pada ku...ku lihat kelopak matanya bergenang...dalam diam air matanya tumpah...

aku cuba memberi kata2 semangat...dia cuma memejamkan matanya...mungkin dia  tahu kata2 ku tiada makna...mungkin hanya  untuk menyedapkan hatinya.

dan sejak kebelakangan ini  aku sering tertanya2?... apa ya erti kebahagiaan hidup? apa ya makna kemewahan hidup? apa ya yg dikatakan kenikmatan hidup? apa ya yg kita kejarkan dalam hidup?...apa ya keutamaan hidup? harta yg banyak? wang yg banyak? kemewahan kebendaan? kehebatan diri? kedudukan tinggi? selalu kah mensyukuri nikmat Allah? selalu kah menghargai ahli keluarga dan rakan taulan?

aku bersalam untuk minta diri...terasa genggaman tgn kanannya begitu kuat...lama....dia seolah2 ingin meghargai kekuatan tgn kanan yg ada...juga seolah2 memberi isyarat pada ku untuk mensyukuri kenikmatan kekuatan tubuh badan yang Allah masih pinjamkan pada ku.

aku cuma mampu mendoakan kesihatannya segera pulih.

doa dari seorang sahabat...kepada seorang sahabat.

video

Sunday, May 8, 2011

sekolah tahfiz - jenjarum, banting

usaha murni yang dibangunkan oleh seorang hamba Allah...dengan ilham dan konsep sekolah tahfiz yang agak berbeza...indah...selesa...

dengan bangunan yang hampir siap, semoga para pelajar yang dilahirkan kelak ilmunya sehebat tempat pembelajarannya...

insya Allah.

video

Tuesday, May 3, 2011

la tahzan - part 1

dalam kekayaan, terasa kemiskinan
dalam kedukaan, terasa kebahagiaan
dan dalam keperitan, akan terasa kenikmatan...

menoleh kebelakang, mempelajari liku hidup,
memandang kehadapan, mencari erti sebenar keindahan dalam hidup...


video

Monday, May 2, 2011

Sunday, May 1, 2011

siem reap, cambodia - tuk tuk ride

tryin' the tuk tuk to the airport...uhh the song lyric?, yups kindda redneck stuff.

video

markas shalahuddin, cambodia - part 2

over the weekend, at battambang tahfiz school...

video