Wednesday, November 30, 2011

too much heaven

1978 - bee gees.
1978 - watching 'close encounters of the third kind' in odeon and smoking was allowed back then haha!
         - dad's tv still in black and white...


video



Tuesday, November 29, 2011

north pole superb hilux

an awesome red toyota pick up.
from TOP GEAR special - race to the north pole.
clarkson & may in the hilux and hammond on the dog-powered sledge!!


video

when the children cry

1988 - white lion.
1988 - senior year in college...cold winter in iowa.


video

Monday, November 28, 2011

ancient machines

an analogue astronomical computer adding machine was invented in 150 bc!! more than 2000 years ago!!...wow, do they have college those days?

video

tangan-tangan hitam 8

washington d.c...from another perspective.


video

do you have a facebook?

what you don't know and should know...

video

voices carry

1985 - til' tuesday
1985 - boris becker becomes youngest winner at 17 to win the men's wimbledon championships

video

have the will...prayer call

anywhere, as long you have the will...

video


video

Sunday, November 27, 2011

Saturday, November 26, 2011

i ll be over you


1986 - toto
1986 - remember growing pains and family ties?

video

tanjak ultraman jatuh...

sepandai-pandai tupai melompat, jatuh jua ke tanah...
seterer-terer ultraman,  jatuh jua tanjaknya ke kolam...

kah! kah! kah!

video

save a prayer

1982 - duran duran
1982 - you can still get dunhill 7 sticks...

video



umangg aii boughrok...

tak ghoso den tengok 'national geographic' laie...haha

video

Friday, November 25, 2011

awal muharam 1433





 adakah yang sesebelumnya lebih baik dari kini?
adakah kini lebih baik dari yang akan mendatang?

masa berlalu pergi,
yang tinggal....hanya ingatan dan peristiwa,

yang dihadapan...dengan penuh harapan menempuh apa yg akan ditakdirkan,
dengan berlapang dada tanpa sesalan...

salam awal muharram....selamat menyambut 1433 hijrah.

Tuesday, November 22, 2011

hari-hari mau baham garu-garu dada ku !!














teori 'koboi' aku yg tak bertauliah tapi penuh saintifik dan teliti tempoh hari menjadi kenyataan...mesia main cantek tadi.

lepas terikat 1-1 waktu permainan akhirnya harimau malaya membaham garu-garu dada ku dengan penalti 4-3...tahniah !

tabik spring kat team harimau malaya...berjuang tanpa rasa takut walau terpaksa gi balik naik kereta perisai berdepan dengan segala provokasi dan cemuhan ditempat lawan.

amik lar indon 500 emas pon, tak semanis emas bolasepak nie..satu emas bolasepak ni nilainya  melebihi 500 atau 1,000 emas tadi...diaorang pon tau betapa frust menonggengnya kalah emas bolasepak ni sampai stadium terus kosong masa majlis penyampaian pingat...semua orang tau emas bolasepak ni ibu segala pingat lam sukan sea ni.

kemenangan ini lebih manis sebab dapat menyepikan keegoan tuan rumah...
kemenangan ini lebih manis sebab melakukannya dihadapan tuan rumah sendiri...
kemenangan ini lebih manis sebab memulangkan paku buah keras akan cara dan kata-kata mereka...

kemenangan ini lebih terasa manis sebab bibir ku tetiba terasa manis...walhal berkepol2 asap rokok keluar masa tengok...hisap rokok pon rasa manis? takkan lar sebab menang rokok pon rasa manis?

betul..bibir aku terasa manis,

...kjap,

erk elehh, patut lar...gudang garam.

Monday, November 21, 2011

more than words

1990...extreme - acoustic guitar by bettencourt and singer, cherone.
1990...had enough of thesis, viva, tutorials, books and papers...time to get a life. 


video

   

like a virgin

1985...madonna rules the year.
1985...freshman in college, adapting to new life...


video

pride


1984....bono in his younger days...
1984....sitting for toefl exam, to make the cut...


video



trouble

1981...lindsey buckingham - with frens, hard for us to figure it out back then, to a tree a foul?...too a tree a far? ... two ahh three ahh four?
1981...learning the chords, from a borrowed six strings...


video

Sunday, November 20, 2011

malingsia dan garu-garu dada ku...







kengkadang pelik gak aku nengok perangai  indon ni..kalah ngan apa team pon diaorang leh terima, tapi kalah dengan mesia mmg tak boleh terima langsung...komen2 plus bahasa yg diguna lam internet punya lar kasar...fuhhh, mcm dah 'berperang'.

aku sempat tgk dua2 game semi final  petang tadi....dah sahih final sea games nanti mesia lawan indon.

heran, cuma lam dunia ni mesia jer yg berkali-kali pegi stadium naik kereta perisai...kah kah kah ! brazil, itali, perancis atau german yg menang world cup tu penah ke kita dengar ke stadium naik kereta perisai?

mental giler...

pada aku, biar lar indon dpt 500 pingat emas, aku tak kisah pon...cuma emas bolasepak yg satu ni memang bermakna.

kalau camtu rimau muda kena lar main mati-matian...memang tension nak main sebab satu stadium gelora bung karno tu penuh ngan penyokong fanatik indon ...tabik aku kat korang yg akan main dalam keadaan yg penuh provokasi...malaysia, ohh malingsia.

kalah menang tu tu adat bertanding...tapi yg ni kalau mesia dapat pukul garuda ni, gerenti 500 pingat emas indon tadi tu jadi tak bernilai pada diaorang...garuda, ohh garu garu dada ku.

tapi menurut teori aku maybe mesia ada chance nak menang...bukan tok nujum atau nostradamus, cuma teori 'koboi' aku yg tak bertauliah ni tapi telah dilakukan melalui kajian aku yg penuh saintifik dan amat teliti..berikut adalah hasil kajian tersebut ;

mesia lawan singapura : main teruk
mesia lawan thailand : main cantik
mesia lawan kemboja : main teruk.
mesia lawan indon : main cantik
mesia lawan myanmar (semi final) : main teruk
mesia lawan indon (final) : sepatutnya....'main cantik' !!!


tengok manderam sapa yg kuat !

ahak !!

Saturday, November 19, 2011

musim kenduri kawin dah setat...

sejak minggu lepas laie terutamanya sejak 11.11.11, org dah mula byk buat kenduri kawin.

kalau kengkawan, kita datang makan jer.
kalau sedara, kita datang siapkan orang nak makan.
kalau kat kampung aku, kengkurang 3 ari umah pengantin beterabur.
sehari sebelum, ngan sedara2 dtg menolong siap makan pagi, tghari ngan petang pon dah macam kenduri.
pastu hari kenduri tu itself...hari kemuncak.
dah sudah tu sedara2 jauh tido semalam laie kendian baru balik.
tiba part mengemas-ngemas, ni part yg paling syahdu.



yg ada anak kecik payah sikit buat keje, nak kena attend anak yg kdg2 meragam..so yg considerate tu tak bawak lar anak2 kecik, kang mudah nak tolong2.

tapi yg ada anak kecik tu kengkadang elok gak bawak...sebab membawa advantage yang besar teramat !!

advantage?

' dah la tu, tingga kan lah dulu kojo tu...anak ekau ni dah melongoh menangih...ponek nak tido tu..poie lah balik, nak buai agak ehh..'

gerenti tak datang balik...

haha.

Thursday, November 17, 2011

babah dulu cemana?


peperiksaan penanda aras kebijaksanaan?

mungkin...

tapi bila aku renungkan semula mungkin terlalu byk tekanan kepada anak2 jika harapan ibu bapa terlalu tinggi pada mereka yg masih muda.

so utk darjah 6 ni aim aku maybe lain kat anak2...ada lain sikit.

aku mempunyai perspektif yg berbeza tentangnya....jika upsr, kejayaan membentuk pendekatan anak2 terhadap sekolah dan minat kepada pembelajaran sebelum ke sekolah menengah adalah yg lebih utama...tetapi jika skor gak 5A plus  minat belajar dah terbentuk, itu memang yg terbaik.

walaupun tak skor sgt, tapi melihat dia lebih berdisplin dan pendekatan serta minat akan pembelajaran terbentuk sebelum melangkah sekolah menengah adalah paling baik.

ultimate aim adalah form 5..hala tuju paling utama dlm sistem pembelajaaran di sini.

sesetengah budak konsisten, sesetengah budak late bloomer dan sesetengah budak 'burn out' dan hilang minat bila sampai form 5.

tiada anak yg tidak mahu membanggakan mak bapak...tiada anak yg mahu mengecewakan mak bapak.

cuma cara dan ketika...samada anak2 akan membanggakan kita sebagai mak bapak dlm masa terdekat atau mendatang kita tidak akan tahu...

tahun depan anak2 aku ada 3 org yg akan amik periksa...berderet mulai dgn upsr, pmr dan spm.

'babah dulu study dgn cara yg sistematik ker?'

jawapan A - yg dijawab secara lisan ;
'ya, penuh disiplin dan konsiten dalam mentelaah nak...ianya perlu rajin nak'.

jawapan B - yg dijawab lam ati ;
'babah? belajar dulu stail koboi...pecut last minit, sebab kurengg minat tang exam...wan ngan atuk kau bising asik sokan sokan sokan....meyeksa jiwa raga ku'.

haha...

kerak nasi atau tebuan? - 2


Pope Benedict XVI kissing on the lips Egypt's Ahmed el Tayyeb, imam of the Al-Azhar Mosque


iklan benetton gambar pope dgn imam al azhar bercium....ianya ditarik balik setelah mendapat bantahan keras dari pihak vatican.

berikut adalah kenyataan dari syarikat benetton ;  

 - The company defended the campaign, saying its purpose "was solely to battle the culture of hate   in all its forms".

melalui artikel yg aku baca tidak terdapat pula kenyataan dari pihak al azhar tentang perkara tersebut...mungkin ianya belum ada respon dari pihak al azhar atau mungkin ianya belum dikeluarkan atau mungkin ianya telah dikeluarkan tetapi tidak tersiar atau mungkin terlepas pandang?

atau mungkin kita dah jadi kerak nasi mulai lembut tentang serba perkara?

takpa, takyah tunggu al azhar...aku mmg kondem habis habisan...tang ni kena jadi tebuan.

Wednesday, November 16, 2011

RM100



tengkiu cikgu...rm100
tengkiu cikgu...rm100 lagik..
tengkiu cikgu...rm100 tambah lagik...
tengkiu cikgu...rm100 betambah tambah lagik...

bagi sesetengah rm1,000 pon takder apa2 nilai.
bagi sesetengah rm10 teramat bernilai.

rm100, sekurang2nya tambah-tambah untuk persiapan anak2 sekolah setiap sorang hujung tahun nanti.

penah tgk even zezaman ni mak bapak bayar yuran guna duit singgit singgit begulung-gulung?
aku penah tgk...aku nampak mcm duit yg anak2 kumpul masa raya...terharu tgk masa tu.

rugi aku tak kawin umo 20....kalau tak aku dapat extra rm200 tadi...

ahak !

Tuesday, November 15, 2011

piramid - loji kuasa tenaga?

ada satu teori yg betul2 buat orang terpinga2...

piramid giza mempunyai rahsia agung iaitu ia tidak hanya sebuah monumen yg mempunyai terowong rahsia yg menyimpan kubur firaun seperti yg disangka ramai, bahkan ianya adalah sebuah loji kuasa yg mengeluarkan gelombang tenaga elektrik ! tiada jelaga (soots) dikesan dalam setiap terowong rahsia tersebut...mesir purba telah lama menggunakan tenaga elektrik tanpa wayar !

"kah! kah! kah !....beribu tahun dulu mesir purba dah ada letrik? wireless plak tu kah! kah! kah! ohh bz giler lah org TNB dulu-dulu baca meter ? kah! kah! kah!"

oiitt...gelak eh..

penah dengar 'baghdad battery' kuno yg dah wujud beribu tahun dulu?
penah tengok lukisan mesir purba menggambarkan mentol tanpa wayar?
penah tengok lukisan mesir purba menggambarkan 'antenna'?
penah dengar ciptaan tenaga elektrik tanpa wayar?

dan....penah dengar nama tesla?

ciptaan tesla menyamai teknologi tenaga elektrik menggunakan gelombang kaedah mesir purba.

rumah kita sampai lar ni pon masih berselirat dengan wayar letrik...padahal ribuan tahun dulu lagi org dah 'go wireless'

jika teori ini terbukti benar...soalan yg perlu dijawab, era sapa yg lebih canggih?

" gulp..."



video

Monday, November 14, 2011

test lar tesla !

penah dengar nama nikola tesla?

nikolai volkoff tu ker?
aisei, yg tu mamat wrestling wwf zezaman hulk hogan bang...
tu lar, kurang-kurangkan lar baca variapop, media hiburan ngan urtv tu..

nikola tesla, seorang genius dan saintis yang hebat tetapi ramai yang tak kenal...tak macam einstein (atom), thomas edison (lampu mentol), john mac adam (jalan tar) atau bell (talipon) yang nama-nama mereka begitu  gah lagi tersohor.

tesla, yang berasal dari etnik serbia dilahirkan pada tahun 1856 dan kemudian menjadi warganegara  amerika, telah melahirkan pelbagai ciptaan yg hebat2, juga dikatakan saintis gila dan pelik, akhirnya meninggal dunia dalam keadaan serba miskin pada tahun 1943.

ek elehhh...tak femes tapi hebat? stori kat aku apa hebatnya tesla?

pada aku pertama,  otaknya yg genius melahirkan ciptaan-ciptaan  perintis untuk manusia dan yg keduanya, saintis yang beretika tinggi !

ciptaan2nya  hebat? apekebender yg dia buat?

haaa tu lar beb!!..asik dok main sms ngan mms tapi tak tau idea wireless dari sapa...mamat tesla ni lar punya keje...tapi tu baru bende ciput dia cipta...seterusnya, jeng jeng jeng !!

ciptaannya diguna  hingga kini membolehkan kita menerimapakai arus karan a/c kerumah-rumah dan bukan arus d/c...arus a/c ciptaan tesla adalah jauh lebih murah walaupun mengundang kemarahan pesaingnya thomas edison yg mempelopor arus d/c yang jauh lebih mahal...tesla juga telah mencipta idea komunikasi secara wireless (hebahan rasmi kemudiannya dicipta oleh marconi seorang itali), mencipta mentol flurosen yg jauh lebih murah dan terang berbanding dari mentol filamen ciptaan edison serta alat kawalan jauh wireless....ringkasnya apa yg kita ada hari ini seperti bekalan api ke rumah, teknologi telefon, teknologi motor dalam perkakasan elektrik, remote control tv dan mainan, x ray tube antara misalannya adalah hasil ciptaan idea tesla..... pendek kata apa yg berkaitan dengan prinsip gelombang, elektromagnetik dan arus karan amat difahami dan dimahiri oleh tesla.

tahukah anda dia telah mencipta dan telah pun mencuba peralatan ringkas yg mampu merobohkan bangunan hanya dengan menggunakan gelombang frekuensi, mencipta gelombang partikel (death ray) yg mampu memusnahkan pesawat dan objek ...tetapi tesla tidak meneruskan ciptaannya kerana dikatakan dia dapat merasakan ianya mungkin akan digunakan untuk kemusnahan bukan untuk keamanan..

perghh macam sains fiksyen jer !

ish ish ish..man man, baca selow selow selanjutnya then korang akan terkesima..mak aii word terkesima kau !

ianya adalah antara dokumen yg hilang sehingga kini masih dicari oleh para saintis.....idea ini dikaji dan digunakan oleh amerika sewaktu pentadbiran reagan ( untuk program SDI mereka [star wars] ) dan kajian teknologi HAARP yg mampu mengubah cuaca.

hah ! baru korang tau...

tahukah anda dia telah disabotaj oleh kerana usahanya mahu menrealisasikan ciptaan arus karan 'free energy' tanpa wayar keseluruh dunia untuk semua orang...jika ianya menjadi kenyataan, kita akan menikmati arus karan yg teramat murah dan dia hampir melakukannya!! malangnya tesla  telah diberhentikan sokongan kewangan (pengurus dana kewangan oleh westinghouse dan jp morgan dikatakan seorang mason) kerana tekanan disebabkan akan memporak-porandakan dunia perniagaan  yg yg berasaskan sumber gas dan minyak !!

idea murninya tentang 'free energy' tidak kesampaian, akhirnya dia disisihkan....ciptaan-ciptaan sesebelumnya juga seolah-olah sengaja dilupakan dan akhirnya dia mati dalam keadaan terbuang dan kemiskinan...

adakah disebabkan ciptaannya yg gila dan tidak masuk akal? atau dia mangsa teori konspirasi? atau dia juga antara mangsa tangan-tangan hitam?

test lar tesla...

tak popular tapi terre.

genius yg unik yg dikatakan gila.

seorang yg mendahului zamannya.

anda pasti kagum dengannya...


video


febians - rock carpark

dari album seribu satu malam - tahun 1989...


video

Sunday, November 13, 2011

toyota pickup....what a 'sick' car !!

its aint dodge, chevy, beemer, silver arrow, jag, mitsu, honda or even land rover nor humvee !

for the good guy and the bad guy...still vehicle of choice.
just plain back breaking honest design vehicle will do the job...no worry about the regular service maintenance...who cares, as long it works !!

sudanese fighters raise their arms aloft in the back of a hilux, pakistani militants drive through a crowd, guns high....it goes on, nicaragua, ethiopia, rwanda, liberia, the democratic republic of the congo, lebanon, yemen, iraq and even u.s special forces drive toyota tacomas (the chunkier, u.s. version of the hilux) on some of their deployments...

over here, vehicle of choice for loggers...

needless to say more...even jeremy clarkson gave up !!


video

head over heels

it was spring 1985...listening to smith and orzabal of tears for fears...spring valley was covered with heavy snow...stucked in west eckerson road apartment...


video

aku dan dia

dinyanyikan dalam rentak keroncong, pop dan yang asli...


video

Thursday, November 10, 2011

11.11.11



past... it was 11.11.1911.
many had talked about it, special events, wedding, theories etc...

present...11.11.2011.
we re now talking about it, special events, wedding, theories etc...

future.....11.11.2111
they will still talk about it, special events, wedding, theories etc...

once every 100 years, to experience the unique date..

tracy chapman - her first album

it was 1988...we re in 2011 now?
funny how time flies......


video

Monday, November 7, 2011

golden ratio : human, nature and universe.

always associated with beauty, the ultimate design and perfection ...golden ratio has fascinated intellectuals at least 2,400 years ago.

this 1.618 or golden ratio or fibonacci numbers or phi constant is all over us.

strange...an awesome thing will always has the elements of golden ratio.

but who copied who?

man will only be able to use the golden ratio in their design i.e. buildings, A4 papers, paintings, cars etc...and yes, the end result of using (or rather copying) the golden ratio in any of those design proven will always be admired by all !

but we have limit...coz how about in us, nature and universe which are also having the golden ratio numbers?????

then there must be a Creator...

the Creator has always used the very same number in numerous events in the universe, the aspect ratio of DNA spiral, in the leaf, in the snow flake crystals design, in the spiral structure of numerous galaxies.

the Creator used the same number, the number of golden ratio which is 1.618…


video






Sunday, November 6, 2011

namanya terkenal di langit tetapi tidak dibumi...

Yang buruk tidak semestinya hina, yang indah tidak semestinya berharga. teringat kisah yang penah aku baca perihal Uwais al-Qarni. Saja aku paparkan untuk bacaan dan renungan bersama.


gambar hiasan



------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rasulullah S.A.W pernah berpesan kepada Sayyidina Umar r.a. dan Sayyidina Ali k.w.: “Akan lahir di kalangan Tabiin seorang insan yang doanya sangat makbul. Namanya Uwais al-Qarni dan dia akan lahir di zaman kamu. Kamu berdua pergilah mencari dia. Dia akan datang dari arah Yaman , dia dibesarkan di Yaman. Dia akan muncul di zaman kamu , carilah dia. Kalau berjumpa dengan dia minta tolong dia berdoa untuk kamu berdua.”

Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali lalu sama-sama menanyakan kepada Rasulullah S.A.W:

“Apakah yang patut saya minta daripada Uwais al-Qarni , ya Rasulullah?” Rasulullah S.A.W menjawab: “Mintalah kepadanya agar dia berdoa kepada Allah agar Allah ampunkan dosa-dosa kalian.”

Memang benarlah kata-kata Rasulullah S.A.W , Uwais al-Qarni akhirnya muncul di zaman Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali. Mereka memang menunggu dan mencari kabilah-kabilah yang datang dari Yaman ke Madinah , akhirnya bertemu juga dengan Uwais al-Qarni. Pada pandangan mata kasar , tidak mungkin dia orang yang Rasulullah S.A.W maksudkan kerana di kalangan orang awam , Uwais dianggap sebagai seorang yang kurang waras.

Uwais Al-Qarni adalah seorang yang berpenyakit sopak , badannya putih , yakni putih penyakit yang tidak digemari. Walaupun dia seorang berpenyakit sopak , dia adalah seorang yang soleh yang amat mengambil berat tentang ibunya yang uzur dan lumpuh. Dia telah begitu tekun untuk mendapatkan keredhaan ibunya. Bapa dia meninggal dunia ketika dia masih kecil lagi. Beliau berpenyakit sopak sejak dilahirkan.

Beberapa waktu kemudian, tersiar kabar kalau Uwais al-Qarni telah pulang ke rahmatullah. Anehnya, pada saat dia akan dimandikan tiba-tiba sudah banyak orang yang berebutan untuk memandikannya. Dan ketika dibawa ke tempat pembaringan untuk dikafani, di sana sudah ada orang-orang yang menunggu untuk mengkafaninya. Demikian pula ketika orang pergi hendak menggali kuburnya. Di sana ternyata sudah ada orang-orang yang menggali kuburnya hingga selesai. Ketika usungan dibawa menuju ke pekuburan, luar biasa banyaknya orang yang berebutan untuk mengusungnya. Dan Syeikh Abdullah bin Salamah (Syeikh Abdullah bin Salamah adalah orang yang pernah ikut berperang bersama Uwais al-Qarni pada masa pemerintahan Sayyidina Umar r.a. menjelaskan, ketika aku ikut mengurusi jenazahnya hingga aku pulang dari mengantarkan jenazahnya, lalu aku bermaksud untuk kembali ke tempat penguburannya guna memberi tanda pada kuburannya, akan tetapi sudah tak terlihat ada bekas kuburannya.

Meninggalnya Uwais al-Qarni telah menggemparkan masyarakat kota Yaman. Banyak terjadi hal-hal yang amat mengherankan. Sedemikian banyaknya orang yang tak dikenali berdatangan untuk mengurus jenazah dan pemakamannya, padahal Uwais adalah seorang fakir yang tak dihiraukan orang. Sejak ia dimandikan sampai ketika jenazahnya hendak diturunkan ke dalam kubur, di situ selalu ada orang-orang yang telah siap melaksanakannya terlebih dahulu. Penduduk kota Yaman tercengang. Mereka saling bertanya-tanya, siapakah sebenarnya engkau wahai Uwais al-Qarni ? Bukankah Uwais yang kita kenal, hanyalah seorang fakir yang tak memiliki apa-apa, yang kerjanya hanyalah sebagai penggembala domba dan unta ? Tapi, ketika hari wafatmu, engkau telah menggemparkan penduduk Yaman dengan hadirnya manusia-manusia asing yang tidak pernah kami kenal. Mereka datang dalam jumlah sedemikian banyaknya. Agaknya mereka adalah para malaikat yang di turunkan ke bumi, hanya untuk mengurus jenazah dan pemakamannya.

Baru saat itulah penduduk Yaman mengetahuinya siapa Uwais al-Qarni, ternyata ia tak terkenal di bumi tapi terkenal di langit.

Saturday, November 5, 2011

salam eid-al-adha 1432 hijrah.

imbauan kembali menjelma...

berdebarnya hati sewaktu nak berangkat....persoalannya mampukah aku? bersediakah aku?

suasana begitu sibuk dan bingar, aku dan isteri dengan sabar menunggu giliran kami untuk menaiki bas....diperjalanan kelihatan ada yg menaiki atas lori , ada yang memanjat bumbung bas malah ada yang berjalan kaki dengan mengendong barang...semuanya kelihatan putih...berjuta manusia berpusu-pusu menuju ke satu destinasi, arafah.


ku jejak kaki ku di bumi arafah selepas asar 8 zulhijjah....ruang waktu sentiasa di isi dengan amal secara bersendirian atau program yg diatur....hingga tiba kemuncak haji 9 zulhijjah apabila masuknya waktu zohor dengan khutbah wukuf di arafah.

kemudian bergerak ke mudzalifah untuk bermabit...sekali lagi jutaan manusia berpusu-pusu ke sana...bagi persediaan melontar di mina.

suboh 10 zulhijjah tiba di mina...dengan gema jutaan umat laungan talbiah labbaikallah sewaktu pergi melontar dan disambut dengan laungan takbir juga dari jutaan umat sewaktu pulang dari melontar.

hebat....putih dimana-mana...jutaan jemaah dari serata dunia...tanpa mengira warna kulit samada hitam, putih, kuning, sawo matang...semuanya sama.

sugro, wusto dan kubro...lontaran melalui niat dihati...yang dinyatakan secara fizikal melalui 7 batu-batu kecil sebesar kacang kuda.....menzahirkan lontaran sifat2 mazmumah.


kadang2 ditanya...susahkah untuk mengerjakan haji?..ianya bukan lah mudah.
kadang2 ditanya...mudahkah mengerjakan haji?..ianya bukan lah susah.

pada ku...haji adalah satu ibadah yang penuh dengan keseronokan dan kenikmatan dalam kepayahan.

jika ada rezeki, mudah-mudahan diizinkan Allah...aku begitu teringin sekali membawa anak2 ku menempuh pengalaman mengerjakan ibadah yang penuh dengan keseronokan dan kenikmatan dalam kepayahan ini...setidak-tidaknya umrah jika bukan haji.



esok tanggal 10 zulhijjah 1432 hijrah, sekali lagi kita akan bersama-sama merayakan hari raya haji.

ia juga menandakan bahwa  kita kini berada di penghujung 1432 hijrah.

semoga kita dan keluarga kita semuanya dirahmati dan dilindungi Allah sentiasa.


salam Eid-Al-Adha buat semua.



kerak nasi atau tebuan? - 1

ahh namanya sedap, woww ada ciri2 merdeka !

aktivitinya plak festival yang nak dibuat dari november 9-13, nak jadikan acara tahunan.

festival SEKSUALITI MERDEKA !..festival untul LBGT !


"We are aware that homophobic polices in Malaysia are not isolated, but (the police decision) is a symptom of a systemic breakdown in human rights in the country," he told AFP. Festival organiser Pang Khee Pik said the announcement marked a "very tragic day for Malaysia."





penah ke dengar benda-benda mcm ni dulu? penah ke dengar orang minta macam-macam yang kita tak penah atau takut nak dengar dulu2?  mencabar sana sini, mencabar itu ini, mempersoalkan kuasa yg ada dalam akta......nak buat pesta tapi bila ditolak ianya dikatakan 'hari yang paling malang di malaysia?' kah kah kah!!

yang tak tahannya orang yang dikatakan teramat bijak pandai dalam perundangan menyokong atas nama kebebasan..kah kah kah !!

dalam zezaman keberantakkan kebebasan bersuara dan minda yang kini melanda tanah air,  tidak terperanjat jika  ada orang yang sebangsa dan seagama dengan aku yang turut sama menyokong festival-festival  atau pergerakan yang semacam ini atas dasar perjuangan politik, perjuangan kebebasan bersuara, perjuangan atas nama hak asasi, atas dasar simpati dan memahami, atas dasar 'moral support', atas dasar kapasiti peribadi ....alahaii seribu satu alasan yang blah blah blah.

banyak sangat benda yg tak elok kita dah buat...duduklah semeja, berbeza pandangan politik tidak mengapa jgn sampai yg betul pon dikata salah, yg salah masih dikata betul sebab ide yg datang hanya dari camp yg berbeza..

ni lah akibat berpolitik  tahap taksub melampau kat parti nombor wahid...'loyal' tahap zombie yang menonong melulu ......aku tak lar pandai agama, esok esok kat padang masyar yg ditanya bukan kau parti apa...akidah dan amalan jua yg jadi pertimbangan......cuba-cuba lar renung sejenak, cuba lar bersatu akan hal-hal yg melibatkan  'common ground'..ni idak, payah bebenor.

sedarkah bahawa kita ini sedang di uji.....mereka menguji kita untuk mengetahui mungkin kita sekarang ni umpama  kerak nasik, bila sentiasa disirami air maka lama-lama akan lembut lah kita....atau adakah  kita ini  umpama tebuan, sekiranya dijolok akan hebat menyerang.

ingatkan beburak ngan yang 'so called' bijak pandai,  loyar-loyar, ngo-ngo dan ngok-ngok ni lebih membina? ...rupanya diaorang ni ramai yang 'mental' !!

renungkan lah kembali....cuba-cubalah ambil tahu siapa mereka...kaji-kajilah ngo-ngo mereka...celik-celikkan lah mata mana badan-badan yg menyokong mereka....cuba peratikan bila sesuatu isu hangat, cara diaorang  plan nak jual ide tersebut mmg tersusun indah...dari logo, pamphlets, gathering, publisiti akan segera disambut oleh geng-geng mereka luar malaysia...tak hairan, sebab orang luar ni dah lama sgt tunggu nganga mulut nak nagppppppppppppp mesia...sedar-sedarkan lah diri kita yang masih tak sedar-sedar nie.

mesti korang heran rata2 diaorang ni golongan professional...takkan lah makin tinggi IQ, makin rendah SQ ngan EQ....ehh ehh mcm sengaja jer  akal tetiba jadi bongok bila tang sesuatu isu mcm nie?

tak sensitip langsung..

jangan mengeluh jika bala dan musibah Allah datang melanda negara kita.

kalau camni aku berkawan dengan 'pakcik sogo' lagi best...sekurang-kurangnya pada aku dia tau erti sebenar makna dan nilai orang bertamaddun !