Monday, August 29, 2011

raya eve

kanak kanak ;
tiada apa yang lebih menggembirakan selain suasana hiruk pikuk terutamanya bagi mereka mereka yg mampu dapat bermain bunga api serta persiapan baju serba baru... mak bapak taim2 cenggini mmg selalunya utamakan anak2, membeli dah tak kira 'branded' ke apa...tak memilih, yg mak abah beli tu janji ada...budak2 bila dapat mmg happy manjang...then dapat macam2 lagi yg org bagi...yups, kanak2 riang !

remaja ;
mula mengenali barangan yang berjenama...terkadang merajuk sebab tak dapat...dah pandai memilih plak tu, bagi jer duit leh beli seniri.....pulak tu tak nak yg koman2....adibas, adidos or avivas tak maen...stylo perghh !!

bujang dan dara ;
yg bujang plak baju dah mula tak kisah sgt,  janji keter ngan motor tahappp terbaekkk sarat ngan aksessori....yang dara , usually tetap bling ! bling !

mak abah ;
selalunya utamakan anak2...portion mak abah priority last...bila dah ada family, ni lar zezaman byk berkorban....janji budak2 happy...silap mak abah pakai baju raya tahun lepas....kalau tak silap, pakai lar baju raya dua tahun lepas...sigh.

atuk nenek ;
balik zaman kanak2..dapat banyak baju ngan hadiah...nak naknyer kalau anak atau cucu ramai dah besar panjang...taim ni atuk ngan nenek balik zaman kanak kanak, tak leh memilih sbb org akan bagi mcm2.....tu yg bila tgk, fuyooo atuk ngan nenek "loaded" !!!.....biasanya atuk nenek labur balik duit raya bagi kat cucu cucu....mak abah tgk dari jauh senyum...sesak2 leh kaber bajet belanja lepas raya...yeahh !!

tuuu diaaaa penangan raya..tak kira tua muda miskin kaya....akan tetap melaluinya dengan cara masing2...

cara beraya, tak yah tgk baju...tips ; ceterai tgk kasut org yg datang beraya....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

' babah, ehh kenapa budak tu pakai kasut sekolah? ' sekali tu raya tahun lepas kak chik tanya kat aku.

aku perati, mmg betul ada kasut sekolah putih baru....mmg nampak 'outstanding' antara byk2 kasut kat tangga rumah mak abah di kampung.

' kan raya, apa2 kasut pon buleh pakai kak chik ' jawab ku pada kak chik.

kat kampung aku mmg masih ada 'trend' mak abah belikan kasut raya sekaligus untuk pakai ke sekolah... kak chik masih kecil utk memahami, tak ku jawab dgn panjang lebar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

raya kali ni cuba tgk kat tangga rumah masing2....kalau terjumpa budak2 beraya masih pakai kasut sekolah, tgk lah muka anak yg empunya kasut...tatap wajahnya dan doakan satu hari nanti bila dia besar, dia akan dapat kasut yg sama mcm cara kawan2nya yg lain bergaya taim raya.

cara aku raya?...eden buek stail koboiii..ahakk !

salam aidil fitri...


video


jatuhkan dua ekor burung ngan sebijan batu !!

cemana tu?
mmg powerrr genggg...cilok 2 lagu ngan satu lagu jer...

ader ker?
aderrrrr ....

ha ha !


video



Sunday, August 28, 2011

eid mubarak

ramadhan karim  menyusul pergi...syawal kini menjelma ganti...

salam eid mubarak kepada umat islam di seluruh dunia.

              seluruh dunia?
                   yerrr, seluruh dunia...naper?
                   ambitious wish tu...
                   ye ker??
                   hehe..apa kirraaaaa, hari raya !!!



video

hati emas

tadi ateh terjumpa orang emas...

sempat posing....lerrr jgn begamba jer...rugiii

kenapa rugi??

gi lar tepuk2 baju ngan bahu dia..leh kuar serbuk emas...kekumpul pas tu tukar leh dapat duit.... beli baju raya !!

kalau org dah cenggitu luaran sumer emas...tang hati dia emas gak ker??



video

yang lama dan baru

sesetengah panggil klasik,
sesetengah kata lagu orang dedulu,
sesetengah kata ketinggalan zaman...

dah tak relevan ?

mungkin...

tapi kalau tak sezaman dengannya, manakan dapat menghayatinya....

umpama seorang nenek diminta surfing internet,
umpama seorang remaja diminta mengunyah sirih...

canggung?

akan lebih menghayatinya....sekiranya sezaman dengannya...


video









Saturday, August 27, 2011

asli bergema...

dengan rentak lagu melayu asli,
pitch tinggi to'ki...
mengimbau ingatan pada tika dan suasana...


" inang... asli bergema
musim baru didalam lagu
nusantara...budaya kita ..zaman berzaman.

ini...lagu melayu
rentak dulu warisan bangsa
nandung rindu...idaman jelata...dendang berzaman "


video

Friday, August 26, 2011

dah ada lar !!

orang kita dulu dulu lagi dah ada james bond, tahun 60an lagi tau.

nama hero pon glamer, jefri zain...pandai tuan direktor pilih nama..mmg ngam lah.

tapi spy pompuan pon ada gak...nora zain, seniwati saadiah yg jadi heroin..nanti gi lar carik pilem tu.

mmg mencemaskan dada taim tu bila tgk..al maklumlah stail 60an...plus adengan tembak advance beb dah pakai silencer, ada bot, ada keter sport, ada helikaputar, ada main bom bom banyak..ada frogman diver...spek itam besor..baju belang2..baju panas sampai ke tengkuk...sumerrr aderrrr...bukan senang nak carik taim tu !!

tapi kenapa lagu background tukar ke lagu omputih ?

aku sesajer jer tuka..taim tu bus stop tempat port.

ha ha !


video

VOLF de kunst...what?? alarrr syarikat seni...

it was 1984...remember the song?

aint got no handphone...use the public phone.
no home pc...but we got typewriter !!

first pc that i encountered was black screen background with green letters ! the only colors they invented.

still life was wonderful then.


video

Thursday, August 25, 2011

...great work sir

stumbled upon a fascinating clip made in 1966...he made the shot back then when was an aviator here.

now, a 70 years young and living in spain...great work sir.

pics quality were well taken..seems just like few years back, in fact were taken 45 years ago.

yeahh,  45 years young.

ha ha !


video

memetalkan pop

sesetengah tak menjadik
sesetengah tu menjadik...

yang ni, aku suka.

tak suka? nak buat cemana..taste tak sama.

hehe..


video

Tuesday, August 23, 2011

kojo apo? kobun apo?

tokojut ati den ni...
apo bondo eh tu?
yang gomba gombo dek orang tuh?

kojo apo?
' bukan penari istana budaya pakcik...' ahakk

kampong den osah banyak eh yg kojo camni....

kek klumpo den tak tau apo name eh..
tapi kek sini orang kampung den pangge ngojorkan kobun 'hevea brasiliensis'...

ha ha ha !!


video

Sunday, August 21, 2011

tak leh potong kek

happy birthday zulhazim!

kek tak leh potong lagi, tunggu taim buka ye..

tu lar sebab ajim sorang je yg tak posa.

ha ha !

kena buli

sronok plak tgk yg cenggini...

haha!


video

sunday acoustic mood 2



video
...

sunday acoustic mood 1

....i m going back to the start.


video

Saturday, August 20, 2011

not with eyes...

seeing not with eyes, seeing with heart...


video

ngajuk orang

dekuretaaaaaa..dekure sattu canttea punyer...
klung klang kuing klang... alexanderrr !!
salah, gelojoh ..come to me...

ha ha ha !!


video


berubah dengan peredaran masa...

apa daya
aku tak berkuasa
keatas jiwa ku ini
apa lagi
kau tak mengerti...

video

Friday, August 19, 2011

telah tiba...

...10 malam terakhir ramadhan,


" Sesiapa yang menghidupkan malam Lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala, maka diampunkan baginya dosa yang telah lepas dan sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala, maka diampunkan baginya dosa yang telah lepas.”


          (Riwayat Bukhari dan Muslim).


Para sahabat nabi risau kerana tidak dapat berjihad dan beribadat seperti umat terdahulu, misalnya Bani Israel yang berjihad selama 80 tahun. Lalu Allah menurunkan surah Al-Qadr untuk menenangkan para sahabat nabi yang risau itu dan pahala beribadat pada malam itu lebih baik dari 1000 bulan iaitu sekitar 84 tahun.
Al-Qadr [3] "Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan".

Thursday, August 18, 2011

famous moslem footballers

some of the famous moslem footballers...


video



Wednesday, August 17, 2011

patriotik gak lar..

tgh ngecat stool, tetiba kak chik tanya 'umah tak der bendera ke bah?'.

tgh sibuk ngecat ditanyanya pulak soklan cepu mas...

'alaarrr ade kak chik..abah tau, nanti la ' jawab ku sambil menonyoh2 berus cat kat kusi kayu nak cepat siap sapuan kali kedua...sebab kena buat sapuan last, yg ketiga.

sebenarnya aku pon tak terpikir pasal bendera (hehe)...otak dah set aim raya jer.

'beli satu babah?' tanya kak chik lagi.

'tak' jawab ku pendek sambil konsentret  mengecat.

'tak beli satu...abah beli dua' sambung ku sebelum sempat kak chik tanya apa2 lagi.

'duaaaaaaaaa?'  sambil kak chik mcm heran tunjukkan dua jarinya.

aku tak jawab...senyum dlm ati....


kan dua! nak tunjuk kat kak chik yg babah dier ni patriotik gak lar...achewahh !!



sahh semangat raya...

entah angin apa yg datang, pepagi org cuti nuzul al quran aku tetiba begitu besemangat buat keje...ngecat kusi kayu la pulak...kartini stool tu letak kat luar, asik kena panas ujan....ni nak bagi lawa sikit raya ni ahakkk!!

silap strategi..kena sapu at least 3 kali....kena tunggu kering baru sapu balik...ni dah kat 2pm baru 2  kali sapu, rilek kejap...sampai petang sesilap tak siap ni...

sabar...akan ku abiskan jua...alang alang menyeluk pekasam, jangan hanya pergelangan tangan..shisshh !

sahhh semangat raya dah masuk badan..perghh!!

siapa yang akan memberhentikan hujan

released in 1970...i do enjoy listening to ccr...had mixed of country rock, blues rock with southern  rock styles.

this hit number had so many versions...smokie not bad but somehow i still preferred the ccr.

ccr members ; john fogerty, tom fogerty, doug clifford and stu cook.


Who ll Stop the Rain
Band : Creedence Clearwater Revival

Long as I remember the rain been comin' down
Clouds of mystery pourin' confusion on the ground.
Good men through the ages tryin' to find the sun.
And I wonder still I wonder who'll stop the rain.

I went down Virginia seekin' shelter from the storm
Caught up in the fable I watched the tower grow
Five year plans and new deals wrapped in golden chains.
And I wonder still I wonder who'll stop the rain.

Heard the singers playin', how we cheered for more.
The crowd had rushed together tryin' to keep warm.
Still the rain kept pourin', fallin' on my ears
And I wonder, still I wonder who'll stop the rain.


video




Long as I remember The rain been comin' down.
Clouds of myst'ry pourin' Confusion on the ground.
Good men through the ages, Tryin' to find the sun;
And I wonder, Still I wonder, Who'll stop the rain.
I went down Virginia, Seekin' shelter from the storm.
Caught up in the fable, I watched the tower grow.
Five year plans and new deals, Wrapped in golden chains.
And I wonder, Still I wonder Who'll stop the rain.
Heard the singers playin', How we cheered for more.
The crowd had rushed together, Tryin' to keep warm.
Still the rain kept pourin', Fallin' on my ears.
And I wonder, Still I wonder Who'll stop the rain.
From: http://www.musicbabylon.com/From: http://www.musicbabylon.com/
Long as I remember The rain been comin' down.
Clouds of myst'ry pourin' Confusion on the ground.
Good men through the ages, Tryin' to find the sun;
And I wonder, Still I wonder, Who'll stop the rain.
I went down Virginia, Seekin' shelter from the storm.
Caught up in the fable, I watched the tower grow.
Five year plans and new deals, Wrapped in golden chains.
And I wonder, Still I wonder Who'll stop the rain.
Heard the singers playin', How we cheered for more.
The crowd had rushed together, Tryin' to keep warm.
Still the rain kept pourin', Fallin' on my ears.
And I wonder, Still I wonder Who'll stop the rain.
From: http://www.musicbabylon.com/From: http://www.musicbabylon.com/
Long as I remember The rain been comin' down.
Clouds of myst'ry pourin' Confusion on the ground.
Good men through the ages, Tryin' to find the sun;
And I wonder, Still I wonder, Who'll stop the rain.
I went down Virginia, Seekin' shelter from the storm.
Caught up in the fable, I watched the tower grow.
Five year plans and new deals, Wrapped in golden chains.
And I wonder, Still I wonder Who'll stop the rain.
Heard the singers playin', How we cheered for more.
The crowd had rushed together, Tryin' to keep warm.
Still the rain kept pourin', Fallin' on my ears.
And I wonder, Still I wonder Who'll stop the rain.
From: http://www.musicbabylon.com/From: http://www.musicbabylon.com/
Long as I remember The rain been comin' down.
Clouds of myst'ry pourin' Confusion on the ground.
Good men through the ages, Tryin' to find the sun;
And I wonder, Still I wonder, Who'll stop the rain.
I went down Virginia, Seekin' shelter from the storm.
Caught up in the fable, I watched the tower grow.
Five year plans and new deals, Wrapped in golden chains.
And I wonder, Still I wonder Who'll stop the rain.
Heard the singers playin', How we cheered for more.
The crowd had rushed together, Tryin' to keep warm.
Still the rain kept pourin', Fallin' on my ears.
And I wonder, Still I wonder Who'll stop the rain.
From: http://www.musicbabylon.com/From: http://www.musicbabylon.com/



Tuesday, August 16, 2011

jemu tak jemu?


layannnnnnn....


video


direct translation

fire ! : api !
fire ! : tembak !

heart : hati
heart : jantung

konpius?..takpa
tak paham ayat takpa, janji paham bunyi je...

alarr mcm klip video kat bawah niii...hehe


video

Monday, August 15, 2011

the night of power


....the night of power is better than a thousand months.
                                             - surah 97:1-5 Al Qadr


video




Sunday, August 14, 2011

15th of ramadhan


it was just like yesterday, we were counting days and now we are in the midst of ramadhan, bidding goodbye to this holy month.

it means soon ramadhan will part away from us....

looking forward with great anticipation...especially the last 10 days of ramadhan.


The Holy Quran, Surah Al Qadr 97:1-5
“We have indeed revealed this (Message) in the Night of Power: And what will explain to thee what the night of power is? The Night of Power is better than a thousand months. Therein come down the angels and the Spirit by Allah’s permission, on every errand: Peace!…This until the rise of morn!”

promise this ramadhan will be much better than years before?...i m trying.




ateh and alang (but except ajim haha!)...another 15 days more, insyaAllah.

Saturday, August 13, 2011

jgn arr bagi org fening...org posa larrr

yang diajar ;

Q : murid murid....pada tahun berapakah persekutuan tanah melayu mencapai kemerdekaan?
A : 31 ogos 1957 cikgu !

Q : murid murid...pada tahun berapakah malaysia ditubuhkan?
A : 16 september 1963 cikgu !



yang tak diajar ;



ergghhh!! mesia tahun 1937?  ehh dulu masa exam sekolah aku jawab 1963  ok jerrr !!.....

pembentukan malaysia orang dah tau 20 tahun sebelum tanah melayu merdeka lagi..tulisan rupert emerson seorang professor dari harvard university pada tahun 1937... cuba tengok logo penerbit 'macmillan company', rasa rasa ada ciri2 mcm logo kat bawah ni tak?



aaalarrr..ari cuti nihhh...jgn arr bagi fening2...org posa larr.

antara adibas, adidos, adadas atau avivas?


korang tanya kat aku, aku tak kisah ...aku bedal jerr..janji bebudak hepi nak raya! hehe...



video





Friday, August 12, 2011

u really gambir !!

what??....sirih got me !!

whoppss...did i mess up something ?


video

Tuesday, August 9, 2011

kaaba

9th day of ramadhan, alhamdulillah.

my short narration of kaaba inside and outside.

surah al mulk recitation by mishary rashid al afasy.



video

Sunday, August 7, 2011

angkerl..teh kaw kaw power!



minta teh tarik biasa atau kaw kaw???
yg ni dia mintak tarik kaw kaw...ha!ha!

video







rock aper? rock mende? meh sini ceterai test...

kalau omputih diaorang panggil classic rock...kat mesia entah kenape dipanggil rock kapak.

kapak? ye kan jer lah...

tapi meh sini aku bagi nama glamer sikit kat otai otai 80an...yeahh, 'rock carpark!' hehe...

camaner pon aku mmg generasi taim remaja zezaman rock kapak dulu...

kali ni saja bagi klip takde nama ngan takder tajuk...sajer nak dera sesetengah org yg baru teringat penah dengar lagu lagu best ni dedulu tapi  tak ingat sapa nyanyi...

yang zezaman aku mesti tau lar grup maner.

haha!


video
mengapak 1


video
mengapak 2


video
mengapak 3


video
mengapak 4


pop quiz ; just another day at work...

Question  ;  Have you ever tried to do balancing act between being
                  precised with reasonable workload?

Answer    ;       (A) Yes

                       (B) No

                       (C) I am nowhere after watching the clip below;


video

is there anybody there?

usually people will pick 'always somewhere'...(a must song during my time if u take up guitar ha!ha!)

but i kindda like this reggae rock...unique.

klaus meine in his younger days...gig in a tv show dated back in 1979.

erghhh.....am i that old???



video

Saturday, August 6, 2011

namanya tak glamer..impaknya bermakna.

search, lefthanded atau wings jgn dok citer lar, mmg mengetop time tu.

lagu ni grup maner plak? putra? laksamana? crossfire? junction? justice? babylon? lovingborn?

dakk aihh..grup pop namanya wheels? haah,  ianya tidak lah sehebat band rock melayu 80an...nama band pon sempoi...lagu pun mudah, di bawak dgn cara yg bersahaja.

a one hit wonder? ... entah, tapi sampai lar ni aku suka dengar...top lam tahun 1984 tak salah.

masa tu cuti lama lepas spm, saja dok melepak lama umah uwan kat kampung...chennel radio dia cuma satu jer dalam dunia tak penah tukar2, radio nasional...alarr yg siap ada drama radio time ahad tengahari tu...(now ni kira mcm klasik nasional lar).

uwan ni best, dier garang2 kelakar...prihatin...dan sporting! errmm, apo tak eh, eden isap okok mor dior line clear..ha! ha! ha!

her favourite words ' manor uwan buboh bokeh sirih tadi? '..yups, dia kekadang pelupa.

sekarang  uwan dah lama pergi...ada gak barang2 lama uwan aku repair dan simpan hingga kini.

dalam kenangan...


video

melodi atau lirik?

hampir asar, bulan puasa kali ni cuaca panas...dok rumah jer....duduk duduk buat entah hapa hapa, belek2 majalah dengan radio terpasang slow...

tetiba satu lagu menangkap halwa telinga aku...melodinya cepat membangkitkan ingatan aku pada masa itu...

sesetengah orang cepat tangkap lirik..yg aku plak mudah tangkap melodi lagu.

masa tu zaman2 sekolah menengah tgh ambik exam...radio kecik pakai bateri kecik 2 bijik...bising gak kalau tuning tak tepat sebab banyak bunyi statik...time tu teknologi mono,  stereo kurang... tapi still sedap dengar.

duduk hostel...

tahun exam...

menjejaki alam remaja...

video