Monday, April 30, 2012

adzan in the mid of tonle sap

went to visit the moslem community living in boat houses, tonle sap lake, cambodia...very windy, shot was taken in a dilapidated so called floating 'community hall'....took about 40 minutes by boat, living in the mid of the vast lake...unbelieveable!


  video

Wednesday, April 25, 2012

the wow! signal...

 
 


 
One summer night in 1977, Jerry Ehman, a volunteer for SETI, or the Search for Extraterrestrial Intelligence, may have become the first man ever to receive an intentional message from an alien world. Ehman was scanning radio waves from deep space, hoping to randomly come across a signal that bore the hallmarks of one that might be sent by intelligent aliens, when he saw his measurements spike.
 
The signal lasted for 72 seconds, the longest period of time it could possibly be measured by the array that Ehman was using. It was loud and appeared to have been transmitted from a place no human has gone before: in the constellation Sagittarius near a star called Tau Sagittarii, 120 light-years away.
 
Ehman wrote the words "Wow!" on the original printout of the signal, thus its title as the "Wow! Signal."
 
All attempts to locate the signal again have failed, leading to much controversy and mystery about its origins and its meaning.
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Eighteen years earlier, two Cornell physicists, Philip Morrison and Giuseppe Cocconi, had tried to imagine how an intelligent alien civilization might try to signal Earth. We should look, they said, for a radio transmission. Radio waves are cheap to produce, don't require much energy and travel vast distances across space.


The six numbers and letters of the "Wow!" signal, in a vertical column, circled in red 
 
 
The six numbers and letters of the "Wow!" signal.

Cocconi and Morrison guessed that the aliens would choose a frequency that would mean something to creatures who know math and chemistry. Hydrogen is the most common element in the universe. Zap a hydrogen atom and it will resonate at a particular rate: 1420 megahertz (MHz). So look, they said, for a signal coming in at 1420 MHz. And look for something loud, something that would catch our attention.
And on Aug. 15, in it came, exactly as predicted.

What Jerry saw was, yes, a radio signal and, yes, a radio signal very, very close to 1420 MHz (it was 1420.4556, just a smidge from where it was expected). It lasted 2 to 2 1/2 minutes. It was loud. And the transmission had the shape that Cocconi and Morrison had predicted. If you look at this printout, you will see this sequence of letters and numbers: 6EQUJ5.

According to science writer Michael Brooks in his book 13 Things That Don't Make Sense, "The letters and numbers are, essentially, a measure of the intensity of the electromagnetic signal as it hit the receiver. Low power was recorded with numbers 0 to 9; as power got higher, the computer used letters: 10 was A, 11 was B and so on." So by the time you get to the last letters of the alphabet, you are getting a very powerful signal.


An illustration of detail from the "Wow!" document, highlighting the letter U
 
 
Maggie Starbard/NPR
 
An illustration of detail from the "Wow!" document.

That's why when Jerry saw this letter U on his printout (U is the 21st letter of the alphabet) he knew something was up.

"I had never seen any signal that strong before," Jerry says. "U," in a logarithmic way, means about 30 times louder than the ordinary noise of deep space. That's kind of a "Hello!" level. And that explains Jerry's reaction.

"That's the nice thing about the word 'wow.' I was, uh ... I was astonished," he says.

the kryptos sculpture

 
 

Kryptos is a mysterious encrypted sculpture designed by artist Jim Sanborn which sits right outside the headquarters of the CIA in Langley, Va. It's so mysterious, in fact, that not even the CIA has completely cracked the code.
 
The sculpture contains four inscriptions, and although three of them have been cracked, the fourth remains elusive (Read what the first three inscriptions say here). In 2006 Sanborn let slip that there are clues in the first inscriptions to the last one, and in 2010 he released another clue: the Letters 64-69 NYPVTT in part 4 encode the text BERLIN.
 
Think you have what it takes to solve it?
 
 

Tuesday, April 24, 2012

grafitti stairs illusion

In this subway, this guy spray painted the wall
to appear as an illusion of the stairs coming out of the wall.
 
Nice work.



Sunday, April 22, 2012

tangan-tangan hitam 18

the bilderberg,
the trilateral commission,
the council on foreign relation,
national intelligence council,
the amadeus code,
1001 club,
bohemian grove,
the thule society,

322 skull and bones...




video

tangan-tangan hitam 17

the all seeing eye...


video

panama - 'sick' cover version

this jap dude is really good...

with very evh guitar tone...almost perfect 'pinch harmonic'...and with a 'frankenstein' replica !

very unreal....

surely free drink for him in that cafe.

only missing the legendary smoke rings at the end...ha ha.

the best cover version of panama i ve ever heard...period.


video







only in...MALAYSIA !


















































only in...INDIA !
































Saturday, April 21, 2012

my ride - part 4




tengah2 drive siang tadi...mata aku menangkap satu view yg amat mengujakan hati ku.

' wuhhh cantiknyerrrr !'

mata terpaku, melekat mengikut objek tadi sambil memandu tanpa memandang kedepan....satu tong minyak itam 4 liter diatas bumbung, sumer org tau tu bahasa iklan  'only in malaysia' tanda kereta untuk dijual...nak pedajal kengkawan leh lar gi letak tong minyak itam atas bumbung keter diaorang.

aku memberhentikan kereta kat bahu jalan...

yg dalam kereta tertanya2...' kenapa bah?'

' tuu... nak tak naik ngan babah keter camtu? '

masing2 senyum, tgk gaya muka pon dah tau  anak2 mcm tak minat jer kalau diangkut naik ngan keter macam tu.

very rare..yg banyak kat mesia ni bj40, yg ni an old land cruiser fj45...kelabu, pickup type, cat kusam abis, kaler mcm panau betompok2 sana sini pon ye gak, tua tapi nampak awesome sgt2.. nampak kat mata aku lawa giler !

ermm alahaii alang ngan ateh ni...tak rugged langsung.

my dream ride...

atau taste aku yg pelik?


video

people get ready

1985 - jeff beck/rod stewart
1985 - spring valley .... and 76' camaro.

video

Thursday, April 19, 2012

secret war game ?


not sure how true it is...need to cross check.

source : military of malaysia
http://militaryofmalaysia.net/2008/12/komando-malaysia-intrusion-into-singapore-missile-complex/



When Singapore positions itself, with Israeli help, as a Chinese island in a hostile Malay sea, as Israel in the Middle East, and believes its military might could flatten its neighbours armed might at the onset of hostilities, and conducts its talks with its neighbours as it does, is it not inevitable that many in Malaysia believe that this issue must result in open hostilities? Especially when it was Singapore that began the military arms race with Malaysia when she bought tanks in the late 1960s. And continue to taunt the Malaysian armed forces by her military aircraft straying deep into Trengganu and Kelantan and back into international waters when the RMAF jets scramble from Kuantan.

Malaysia has quietly shown Singapore over how weak her security is. She has slapped the Singapore armed forces in ways that caused it to come unstuck. The most dramatic was when its commandos invaded its high security air missiles base in Bukit Batok overlooking the Straits of Johore and pasted Malaysian stamps on the missiles and replaced the Singapore flag on the commanding officer’s table with the Malaysian flag. Several Singapore officers resigned or were reassigned or demoted. The major who carried it out, who is known by his nickame, Sam, is still around and in the business.

Malaysia believes this tough talk on water is to force the issue to be resolved on the battlefield. A book on Singapore’s armed forces suggest it as a way of reinforcing its own security and ensuring the republic gets all the water she needs. When Jordan said she would divert a river from the Lake Galilee for agricultura, Israel warned Amman that would be a cause for war. Malaysian defence planners say that its armoury is outclassed by Singapore’s. But the Malaysian fighting machine after the war is not. Besides, neither Israel nor the United States would rush to Singapore’s aid should hostilities break out. Not after the quagmire of one in the Middle East and engaging another Muslim nation of the other. As one military planner asked: “Would Singapore cut its nose to spite Malaysia’s face? For should war break out. Singapore would be destroyed no matter what happens. Is that the brinkmanship it displays?” The talks are preferable, but it is Singapore which must ask for it.

Monday, April 16, 2012

apakah yang berlaku pada malam kejatuhan melaka? - part 2




maka terungkai lah misteri kenapa melaka akhirnya jatuh ke tangan portugis.....

selepas 2 hari bertempur dengan gagah dan hebatnya, panglima perang melaka terpaksa direhatkan kerana kelesuan serta merawat kecederaan akibat pertempuran...maka pada malam sebelum pertempuran hari ke 3, sebulat suara maka dilantiklah seorang panglima perang baru bagi menggantikan panglima perang yang asal untuk mengepalai ketumbukan pejuang-pejuang melayu melaka.

keesokannya, seperti yang sesebelumnya..dengan ciri2 taktik dan taktis yg membawa kemenangan, pejuang2 melayu melaka mengambil kedudukan masing2 dengan siap siaga sekali lagi bersedia bagi menyerang kedudukan portugis...pejuang2 melayu yg terkenal kerna displin yg tinggi serta taat arahan ketua, menanti arahan utk menyerang....

saat yang genting itu pon tiba...arahan pon dikeluarkan..panglima perang yang baru dilantik itu  bertempik kuat memberi arahan kepada anak2 buahnya yg sedang menunggu..

' soranggg !!! '

pada mulanya mereka saling berpandangan...terpinga2..

' hoiiii......sorangggg !!!

tiba2 keluarlah seorang pahlawan melayu secara berseorangan menyerbu arah lawan...dan dia akhirnya jatuh kebumi akibat bedilan portugis beramai2.

berang..panglima tadi bertempik lagi...' soranggggg !!! '

keluar lagi seorang pahlawan melayu secara berseorangan menyerang arah lawan...dan dia juga akhirnya jatuh kebumi akibat bedilan portugis beramai2.

' soranggggggggggggg !! '

maka seorang demi seorang keluar menyerang mengikut arahan panglima dan seperti sesebelumnya dengan mudah dimamah oleh bedilan portugis yang bertalu2...akhirnya sampai matilah kesemua pejuang melayu melaka tadi.. maka dengan itu jatuhlah kerajaan melayu melaka dek tewas ditangan portugis...

silapnya ?

jangan lar amik orang nesimilan jadi panglima perang...

hehe..

Sunday, April 15, 2012

ordinary people, extra ordinary effort - stand by me

aint got justin bieber nor rihanna...just ordinary street musicians around the world, with extra ordinary effort.


video




welcome to the jungle

1987 - GNR
1987 - winter in ames...with that faithful bronze zippo.


video

pangkah undi? - part 2






calon adun : uwan, esok jangan lupo yor poie ngundi.

uwan : tau den tu...tadi calon yang sorang laie tu ndo tibo eh....bori eh den duo olai batek lopeh.

calon adun : ese tak dapek nak bori  batek lopeh...memang takdo wan.

uwan : camtu den tak gomar kek kau...tapi cemano yo den nak tulih kek korteh undi tu esok?

calon adun : meh se ajar uwan....namo eh pon pangkah, pangkah ni tando eh kita tak gomar kek orang tu...sobab undi ni takdo tando rait...esok maso wan undi, uwan tando lar pangkah kek calon yang uwan tak gomar tu yo.

uwan  : iyo ko? timo kaseh lar ajar den...esok den tando pangkah bosar2 kek namo kau yo...sobab den tak gomar kek kau !

pangkah undi? - part 1



sekarang ni sibuk sana sini sebab katanya pilihanraya dah dekat sangat...

sapa tau bila tarikh pru13? angkat tangan...pedia?  bulan mei? jun? julai? aharkk !!

banyak betul teori korang kluar bab nak meramal tarikh pilihanraya ni...

tapi aku suka sgt2 kat satu teori ganaz pakcik kedai kupi yg aku terrrrr'dengar' baru2 nie....penganalisa politik tak bertauliah tu mengatakan 'kalau kat tv dah mula keluar citer hang tuah, sgt hasan, sultan mahmud mangkat dijulang, bukit kepong, left adnan dan seumpamanya maknanyer pilihanraya mmg dah dekat'..fuyooo, ni kene tanya rais yatim ni...

ada yg kata kalau pemimpin kerajaan nak buat lawatan ke china dalam masa terdekat nie, tu pon tanda pilihanraya dah dekat...

tapi aku rasa memang pilihanraya umum ke 13 ni dah dekat sangat2....tanda2nya ngikut teori aku plak?

nak tau?

sebab semalam jalan depan umah aku tetiba je dah diturap....hehe.



fuhh, baru  premix semalam...tgk tu line putih melepak lagi....dah nak dekat kan? kan? kan?



apakah yang berlaku pada malam kejatuhan melaka? - part 1

satu persoalan menarik berdasarkan pada rekod yang dipercayai ditulis pada 1518, yakni 11 tahun selepas kejatuhan kerajaan melaka...alih bahasa oleh Royal Asiatic Society tahun 1902, reprinted 1911 ;
keratan 1 (atas) menceritakan ketegangan awal sebelum melaka diserang.




keratan 2 (atas), terdapat beberapa fakta menarik contohnya orang2 melayu melaka sebenarnya telah lama  menggunakan senjata api meriam dan senapang semasa berperang bukan seperti mitos yang mengatakan melayu melaka hanya  bersenjatakan tombak dan keris...pada hari pertama serangan, rekod menunjukkan tentangan sengit dengan kekalahan awal portugis dalam pertempuran-pertempuran dengan kehilangan nyawa yang banyak telah memaksa portugis berundur semula ke kapal pada hari pertama serangan ....dan rekod turut  menyatakan putera alaudin sendiri berada di barisan paling depan semasa berperang!

serangan kedua pada 24 julai 1511, melayu melaka diasak lagi memaksa mereka berundur seketika dan bertahan sebelum membuat serangan balas yang dipimpin oleh putera alaudin dan dibantu oleh hang nadim melalui serangan dari sungai  memaksa portugis sekali lagi berundur ke kapal mereka!

perghh!!.....terer tak terer orang melayu melaka dulu2 beperang.




keratan 3 (atas), amat menghairan tentang apa yang telah berlaku pada hari ketiga serangan?...cuba lihat fakta ;

' On the following day time Viceroy (d'Albuquerque) disembarked his men once more and proceeded with every precaution to assail the smoking ruins that had covered the resistance of the last two days. He found NO ONE TO OPPOSE him....prince alaedin retreated up to Pagoh...the prince of pahang left the battle as the fighting had lost all attraction for him..burning of the palace..the bendahara who had succeeded the murdered tun mutahir was borne off in a litter by his loving relatives while he invoked curses on the COWARDICE of a generation that was not as the warrior of his youth...the javanese, burmese and indian merchants helped the Viceroy to dislodge prince alaedin from his chosen lair at Pagoh..the malay power was broken...a few scattered bands of outlaws represented all that was left of the FAMOUS MALAY EMPIRE OF MALACCA '.

...setelah bertempur hebat pada hari pertama dan kedua yang mana askar portugis telah tewas dan terpaksa berundur semula ke kapal, secara tiba2 pada hari ke tiga pertempuran tidak terdapat sebarang penentangan? tiada langsung pahlawan2 melayu muncul pada hari ke tiga? secara tiba2 akhirnya portugis masuk dengan begitu mudah?

...adakah jatuhnya kerajaan melaka kerana orang melayu tidak hebat berperang? secara tiba2 hilang bunyi tembakan terakol, istinggar dan pemuras? mana hilangnya bedilan meriam lela rentaka? walhal rekod yang ada menunjukkan sebaliknya, orang2 melayu melaka tidak mundur..malah setiap kali diserang, maka tiap kali itu juga mereka menghambat orang2 portugis hingga kembali ke kapal kapal mereka semula

...portugis hanya mampu menyerang hanya sampai ke bandar dan pelabuhan pada hari pertama dan kedua tetapi mengapakah pemerintah melayu melaka secara tiba2 mengosongkan kawasan pertempuran malah telah berundur hingga ke pagoh sebelum bertempur pada hari ketiga?

..... atau jatuhnya kerajaan melaka kerana adanya pengkhianat melayu itu sendiri?

Sunday, April 8, 2012

VAT69 - very able troopers

arwah atuk pulis, abah bekas askar, ipar aku 3 orang askar, sorang kakak aku pon askar…sedara mara pulak banyak kalau tak polis mesti askar…dan aku, dulu nyaris-nyaris masuk askar.

mungkin sebab ramai dalam ahli keluarga aku sedang atau pernah berkhidmat  dengan pasukan keselamatan, jadi agak mudah aku memahami tentang susah senangnya berada dalam keluarga anggota keselamatan ni…aku dulu-dulu pindah-randah sekolah sebab pindah-randah kem ni dah kira kebiasaan.

orang nesimilan rasanya sesebelum ni  banyak polis atau askar…mungkin dulu2 satu karier yang diminati atau mungkin sebab jalan paling mudah nak keluar kampung atau mungkin sebab tak banyak pilihan keje dengan pendidikan rendah yang ada…gaji kecik, keje payah.

macam abang sedara aku (abah kepada arwah ibar) dulu bekas komando cerita pengalaman dia sebagai radioman, so if engage in 'contact' memang jadi 'main target' oleh bandits sebab set wireless terikat belakang bahu dia...tiap kali masuk hutan paling dia takut kat booby trap...sampai dia kata biar kena tembak dari kena booby trap...penah pergi hospital askar in mid or late 70s? ada betulnya kata dia sebab aku kadang2 terjumpa askar yang dirawat dalam kem sebab terkena booby trap...sedih nengok,  apatah lagi kalau terpaksa berkerusi roda seumur hidup.

tapi dia kata dari duduk ontok-ontok kek kampong buek kemarahan orang, elok la kluar jang...ha ha.

pengorbanan terutamanya anggota keselamatan dulu2 memang aku sanjung…

orang yang dulu2 susah, bersusah-susah untuk keselesaan generasi kita yang sekarang.

tapi zaman dah berubah...

pantai pon berubah, inikan pula hati manusia...

pemikiran dah berbeza….orang kata ni zaman moden...zaman tenet...zaman IT.

zaman sekarang…kebebasan bersuara...

zaman sekarang...berfikiran terbuka...

zaman sekarang ni payahnya nak cari ribbon typewriter kena merayau sakan, dah macam nak cari rusa kat tengah pekan…

zaman sekarang klik gambar pakai  hp tak kire tompek, bukan lagi zaman2 still menerai snap ujung2 roll pilem kot2 kodak kdg2 bemurah ati bagi extra pic last kopek...

zaman sekarang print seniri je seberapa banyak gambar yang nak, bukan  lagi zaman2 pilih2 gambar kat negative buang mana yang tak nak...

zaman sekarang ni jari picit hp antar text tru sms laju bukan main,  bukan lagi zaman antar pakai telegram oleh abang posmen...

zaman sekarang telepon jenis picit sorang satu, bukan lagi zaman2 telepon jenis dial kat public phone beratur ikut turn macam kena catu...

zaman lar ni air-cond rosak kjap kat opis dah mengipas2 panas tak leh keje, bukan lagi zaman2 opis guna kipas kat siling keje selambe jer...

zaman sekarang...kata2 orang dulu ni gonjeng...

zaman sekarang...askar ngan polis ni dipanggil anjing...

dan zaman sekarang...kuminih ni dipanggil wira, pejuang...keterbukaan yang dijinjing !




video








...tidak miskin hatinya - part 2

salut kat pak cik !




Saturday, April 7, 2012

death of diana : accident or conspiracy?


...could you imagine step sibling to england's future king is a moslem.


video


Thursday, April 5, 2012

sama tapi tak serupa



'apesal rasa beger mcd ni lain ekk??'
'...lorrrr, mr mahmoud? '

...tidak miskin hatinya - part 1

Ada seorang pelajar, bernama Baha (bukan nama sebenar) seorang budak kampung datang dari Utara. Mula-mala saya tak perasan, sebab tersorok celah-celah 200 pelajar lain. Hari demi hari bulan demi bulan saya mula mengingat nama semua pelajar . Baha budak kebanyakan. Sama seperti pelajar-pelajar lain. Dia tak berapa bijak. Markah tidak tinggi, sederhana sahaja.


Seorang pendiam, muka kampung, hitam berkilat, kaki penuh parut. Jarang –jarang bertemu dengan saya, mungkin dia takut, malu atau benci kepada saya. Saya pun kurang pasti..

Saya mula perasan Baha bila saya nampak budak laki pada kolar baju berlapis sapu tangan. Saya teringat semasa saya kecil dulu pun ada berbuat demikian. Bukan apa , tak mahu bagi kolar baju berdaki. Mula-mula saya nak tergelak. Tapi lama-lama saya mulai beri perhatian kepada si Baha ini.

Lama-lama saya juga banyak perasan sifat-sifat dan ketrampilan dia. Sah, saya pasti Baha hanya ada dua helai baju sahaja. Dalam seminggu itu dia akan ulang-ulang pakai dua baju yang sama. Samada baju kemeja kelabu cair taik anjing yang dah terlalu lusuh dan koyak sikit kat lubang butang lengan kanan atau baju T putih yang ada iklan minuman dan pastinya baju dapat free.

Walau nampak daif, Baha sentiasa kemas dan berusaha (dengan kolar berlapis takut berdaki) sedaya upaya untuk nampak stail. Baju sentiasa masuk dalam. Seluar slack hijau warna unifom sekolah menengah (memang seluar sekolah menengah pun) dan dua helai lagi seluar jean tak branded . Kasut Baha hanya sepasang. Kasut kulit (atau PVC) hitam, lusuh dan terngaga sikit tapak depan belah kanan.


Hari-hari berjalan kaki dari asrama panjat bukit UiTM, saya perasan nganga tapak kasut Baha makin besar tetapi dalam serba kedaifan, Baha tak sekelit pun nampak menyesali atau merana dengan kekurangan nya, jauh lagi mengharap simpati.

Dia bercampur gaul dengan pelajar-pelajar lain seperti biasa . Baha tak pernah ponteng kelas. Walau tak berapa pandai, dia rajin. Jarang bertanya soalan. Banyak menghabiskan masa di perpustakaan saya dimaklumkan, tetapi pelik tak pandai-pandai.

Minat saya memerhati kan si Baha, semakin mendalam sampai satu hari saya buat ujian untuk mendapat beberapa kepastian. Saya menyuruh pelajar saya buat kerja rumah yang berganda.

Saya suruh buat latihan melukis secara drill iaitu berterusan. Kena guna banyak kertas lukisan. Esok saya suruh hantar. Pagi-pagi lagi atas meja bertindan sketch book. Seorang ada yang hantar tiga, empat sketch book yang mereka kampuh menjadi satu. Bermakna mereka terpaksa membeli banyak sketch book.

Hasil kerja Baha TAK ADA. Puas saya mencari tak juga jumpa. Tak mengapa. Saya relek dulu dan terus masuk kelas.

Dalam minda atau kepala otak saya memikirkan kenapa budak Baha ini tak menghantar kerja. Walau saya mempunyai andaian tapi saya tak buka langsung cerita tugasan yang saya beri, seolah-olah saya tak ada masa nak cek.

Petang tu sebelum tutup pejabat saya memeriksa sekali lagi, terjumpa satu sketch book bertulis Baha bin Sipolan di atas meja saya . Sketch book tu lain dari yang lain. Saya meneliti betul-betul, rupanya dia buat sendiri sketch book tu dari kertas SURAT KHABAR lama.

Baha semakin hari saya perasan macam mengelakkan diri dari saya. Saya buat tak faham sahaja takut dia suspek saya memerhati gerak geri dia.

Seperti biasa dari jauh saya nampak dia ceria dan bersemangat dikalangan kawan-kawan. Sesekali saya merapat meja dia, saya nampak koyak kasut dia dah dililit dengan selepin tape. Koyak di lengan kanan semakin luas. Tuala sapu tangan dikolar tetap maintain. Seluar jean tanpa brand, bersih tak setitik ada kesan cat pun tumpah. Baha memang stail , tapi hari itu saya rasa sebak. Tak sampai hati saya melihat dia serba kekurangan.

Balik rumah, selepas makan malam, saya bercerita kisah Baha kepada isteri saya. Terkedu juga isteri saya.

Hari Ahad itu saya mengemas almari, saya kumpul baju-baju lama dan seluar saya yang saya dah tak pakai (yg masih elok sangat2) Lalu saya minta isteri saya lipat elok-elok dan masukkan ke dalam beg plastik. Saya ada sepasang kasut kulit yang jarang-jarang saya pakai kerana agak sendat pun saya masukkan dalam beg tersebut. Saya nak bagi kepada Baha .

Hari Isnin saya bawa beg plastik itu masuk pejabat saya .sambil memikir bagaimana nak menyerahkan beg tersebut kepada Baha. Takut Baha malu nak terima. Takut dia menolak kerana tak mahu simpati dan empati.

Akhirnya saya memanggil Baha masuk kebilik saya . Saya memulakan cerita lain dahulu. Cerita hal buku sketch book yang dia hantar lewat itu.

Dia minta maaf lewat kerana sketch book dia tak kering lagi pagi itu. Rupanya Baha pergi kutip surat khabar lama di library, dia sapu cat putih (emulsion) bagi jadi kertas putih untuk dia buat lukisan. Tiap muka surat dipotong empat, dikampoh jadi buku lukisan. Cat itu agak lambat nak kering. Jadi dia bantai lukis atas kertas yang lembab.

Memang lah tak menarik , tapi dalam hati saya , ini lah hasil kerja yang paling saya teruja. Kenapa? Dalam situasi kritikal, Baha berupaya menyahut cabaran dengan penyelesaian tugas yang amat kreatif, inovatif dan sensitif.

Walaupun lukisan beliau tak berapa menjadi (sebab permukaan lembab), tapi saya cukup terpikat. Tak sedikit pun Baha mengisyaratkan alasan tak dak duit nak beli sketch book.


Baha memang bergaya. Saya tahu dia tidak berduit. Dia rajin ke library kerana di situ saja ada mesin water-cooler. Baha tak pernah merungut, tak pernah mengeluh.

Sebelum Baha keluar bilik saya, dengan bersahaja saya buka cerita fasal baju-baju saya yang dah tak boleh pakai dan niat saya nak sedekah kepada Baha. Sambil saya menghulur beg plastik putih. Baha seperti tergamam. Malu-malu dan tergagap-gagap sedikit semasa mengucapkan terima kasih tapi dia tidak memandang muka saya.

Saya tak kisah, saya tahu Baha segan dan mungkin sebak. Selepas itu saya termangu seorang diri dalam pejabat saya mengenang kan nasib Baha. Lega tiba-tiba. Tak tahu kenapa terasa seperti menang perang Badar.

Esok pagi-pagi saya tak sabar untuk melihat Baha tetapi saya kena buat biasa slumber relek. Jangan nampak sangat, takut Baha malu dan segan. Dari jauh saya nampak kelibat Baha turun bukit jalan kaki. Rupanya tak berubah. Baju seluar dan kasut yang sama. Mungkin dia tak sempat nak pakai pakaian yang hamba bagi semalam. Tak mengapa.

Saya tunggu esok bagaimana ? Esoknya Baha datang kuliah berpakaian yang sama. Tak berubah langsung. Saya musykil dan hairan kenapa ? . Dia tak sudi kah? Malu nak pakai kah?. Memandang kan cuti awal semesta dah nak bermula, (cuti seminggu ja) mungkin Baha nak pakai lepas cuti agaknya kot saya mengagak lah. Mungkin dia nak nampak lain sempena buka cuti, andaian saya sahaja. Tak kan kasut saya tak muat kot atau seluar slack saya bagi tak boleh pakai. Saiz dia dengan saiz saya tak lah berbeza sangat walau dia muda tapi badan saiz lebih kurang saya.

Lalu cuti awal semester pun bermula.

Cuti awal semester berakhir.

Pelajar-pelajar mulai masuk kelas semula. Mata saya melilau mencari Baha yang berwajah baru.

Anda tahu apa jadi?...... Baha masih berwajah dulu. Baju kemeja kelabu tahi anjing yang sama. Koyak di lengan berjahit rapi dah. Kasut kulit koyak dah digam rapat ,tak pakai selepin tape dah.

Kemusykilan mencuit benak minda saya . Tak boleh jadi nih.

Petang itu sebelum balik saya panggil Baha masuk pejabat saya. Saya bertanya mengapa dia tak pakai pakaian yang saya bagi dulu? Tak muat ka? Tak sudi ka?.

Baha gagap lagi, tapi dia cepat-cepat menjawab. Memang dia berkenan sangat pakaian itu, berterima kasih sebanyaknya kepada saya , dalam serak-serak Baha berkata pakaian itu dia bagi kat abang dia di kampung, sebab abang dia nak pergi interview kerja. Abang dia lebih memerlukan dari dia.

Saya terdiam. Sebak dalam hati tak terperi. BAHA MEMANG HEBAT.


sumber : taipingmali.blogspot.com

Monday, April 2, 2012

tangkap hantu...who u wanna call?

back in 1984, i thought dan akroyd was joking with his ghostbusters movie...

'sapa you nak panggil ??'

'ghostbusters!!!'

'salahhhh..'.

'errr...master feng shui wang !!'

'salahhh garkk...'

'then wat is the korrek answer?'

...DATIN MAIMON !!!'


sorry mr. ray parker jr...

he he..


pic source : mahaguru58.blogspot.com

Sunday, April 1, 2012

bcak to shcool

i have a derammm !!!